Visezi repetitiv aceeași persoană? Iată ce simbol se află în spatele imaginii recurente

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Dacă ai un vis recurent despre aceeași persoană în fiecare seară, s-ar putea să te întrebi ce ce simbol se află în spatele acestui lucru. Potrivit experților, depinde de context.

„Dacă îți visezi mereu soțul/ soția sau la copilul, atunci nu trebuie să te întrebi de ce, dar dacă visezi pe cineva pe care nu-l vezi foarte des sau pe cineva care nu este important în viața ta, atunci poate îți dorești să acorzi mai atenție”, spune Deirdre Barrett, psiholog și cercetător de vise la Universitatea Harvard.

Dacă o persoană la care nu te gândești des în timpul zilei apare în visele tale ca o sursă de sprijin, însemnătatea visului e diferită decât dacă acea persoană provoacă conflicte, spune Barrett.

„Este posibil să simți ceva de care nu ești conștient în mod special față de el sau, dintr-un motiv oarecare, el reflectă o latură a ta de care nu ești conștient”, spune Barrett.

Varful aisbergului

Totuși, în cea mai mare parte, scopul unui personaj recurent în visele tale nu este stabilit în cercetare, spune Ken Paller, directorul Laboratorului de neuroștiință cognitivă de la Universitatea Northwestern din Evanston, Illinois. A ne judeca visele după ceea ce ne amintim este probabil inexact. S-ar putea să vă amintiți doar frânturi care nu leagă nimic rațional.

„Visul pe care vi-l amintiți este doar vârful aisbergului. Nu ne amintim niciodată povestea completă a viselor noastre, ci doar o mică parte din ele, așa că ceea ce ne amintim este părtinitor”, spune Paller. „Atunci când oamenii își amintesc visele, acestea sunt filtrate prin toate aceste niveluri pe care se concentrează.”

Potrivit lui Paller, pentru a ști cu adevărat ce înseamnă o persoană recurentă într-un vis, ar trebui să-ți amintești mai mult din visele tale. 

Paller a fost coautor al unui studiu recent în Current Biology, în care participanții au comunicat cu cercetătorii în mijlocul viselor lucide printr-o serie de mișcări ale ochilor.

„Visătorii lucizi au putut să urmeze instrucțiuni pentru a calcula operații matematice, să răspundă la întrebări cu da sau nu sau să discrimineze stimuli în modalitățile vizuale, tactile și auditive”, scriu autorii studiului. S-ar putea folosi acest tip de comunicare și pentru a ne aminti visele în timp real, imediat după ce acestea s-au întâmplat, ceea ce ar fi mai precis.

Analizând visele

Deși acestea sunt inexacte, asta nu înseamnă că visele nu merită analizate. Paller spune că visele ne pot oferi informații bune pentru a lucra cu problemele cu care ne putem confrunta la momentul respectiv.

„Ar putea reflecta ceea ce ne gândim mult în starea noastră de veghe”, spune Paller.

Creierul nostru face conexiuni de care nu suntem la curent noaptea. Acesta este modul în care stocăm amintirile și poate fi și modul în care visăm.

În cele din urmă, sunt atât de multe pe care nu le știm despre starea de vis, încât este imposibil să absorbim pe deplin ceea ce ar putea indica apariția unei anumite persoane recurente. Totuși, Barrett susține că, dacă o anumită persoană apare din nou și din nou, ar putea merita să explorezi motivul din spate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel