EXCLUSIV  De ce, în România, urșii au început să coboare peste tot. Au fost văzuți chiar și lângă București. Ce se întâmplă în SUA conform legislației / video

Fotografie de la Gregory Rogers: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/1328414/
Fotografie de la Gregory Rogers: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/1328414/

În România, urșii au început să coboare peste tot. Au fost văzuți chiar și lângă București.

În România, urșii au început să coboare din ce în ce mai des în zonele locuite, fiind observați chiar și în apropierea Bucureștiului. Acest fenomen este cauzat în mare parte de comportamentul uman iresponsabil. Turiștii, pe trasee turistice populare precum Transfăgărășanul sau Lacul Sfânta Ana, aleg să hrănească urșii și să se fotografieze cu aceștia, ignorând pericolele implicate. Tudor-Tim Ionescu subliniază acest comportament, menționând că este o practică comună să se ofere hrană urșilor și să se caute apropierea de animale pentru poze.

„Văd turiști care, pe trasee precum Transfăgărășan, sau pe lângă Lacul Sfânta Ana, sau prin alte zone unde sunt urși, se duc să hrănească animalele. Se duc să-și facă poză cu ursul”, a zis Tudor-Tim Ionescu.

Într-un interviu pentru emisiunea DC Anima de la DC News TV, medicul veterinar Ovidiu Roșu atrage atenția asupra consecințelor grave ale acestui comportament. El subliniază o zicală populară în SUA: „Un urs hrănit este un urs mort".

Ideea este că urșii devin periculoși atunci când se obișnuiesc să primească hrană de la oameni. În momentul în care un urs devine obișnuit cu prezența umană și se apropie de zonele urbane, riscul de incidente crește semnificativ. În SUA, conform legislației, urșii care se apropie prea mult de așezările umane sunt adesea uciși pentru a preveni posibilele atacuri.

Ovidiu Roșu subliniază că responsabilitatea pentru aceste situații revine în principal oamenilor, care, prin acțiunile lor, încurajează comportamentul periculos al urșilor. El argumentează că urșii nu doresc să fie în preajma oamenilor în mod natural, însă atracția oferită de hrană îi determină să se apropie, ceea ce poate duce la accidente. Pentru a proteja atât oamenii, cât și urșii, este esențial ca turiștii și localnicii să nu mai hrănească animalele sălbatice și să păstreze distanța necesară față de acestea.

„Americanii spun o chestie. Un urs hrănit este un urs mort. Evident că noi, ca oameni, trebuie să ne protejăm specia. Asta este clar. Nu vorbim despre acest lucru. Când un animal devine, cu adevărat, periculos, va trebui să ne protejăm. Legislația americană spune că orice urs care se apropie prea mult de zonele urbane este ucis. Problema este că acești urși nu ajung să se apropie de oameni doar că vor ei să se apropie de oameni. Urșii nu vor să stea pe lângă noi, dar în momentul în care te duci și le dai de mâncare, ursul se apropie, începe să te vadă ca pe o sursă de hrană. Și așa se pot întâmpla accidente. Noi suntem cei de vină că ursul se apropie de om”, a zis Ovidiu Roșu, medic veterinar, într-un interviu la DC Anima, emisiune de pe DC News TV.

Vedeți mai multe aici:

Întâlnirile cu urșii pot fi periculoase, dar există câteva măsuri pe care le poți lua pentru a reduce riscul și pentru a gestiona situația în mod corespunzător. Nu intra în panică și nu fugi! Urșii pot alerga foarte repede, iar fuga poate declanșa instinctul lor de a te urmări. Păstrează o distanță sigură și evită să te apropii de el, chiar dacă pare prietenos sau indiferent. Contactul vizual direct poate fi perceput ca o amenințare. În schimb, privește ursul cu coada ochiului și observă-i comportamentul. Dacă ursul nu pare agresiv, încearcă să te retragi încet, păstrându-ți calmul și fața orientată spre urs. Nu te întoarce cu spatele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel