De ce ÎCCJ refuză să dezvăluie numele judecătorilor care dețin certificate ORNISS

Condamnarea lui Gigi Becali în dosarul transferurilor de terenuri cu MApN, de către un complet, care, potrivit  Curții de Apel București, membrii acestuia nu dețineau certificat ORNISS, începe să ridice și alte semne de întrebare. Potrivit Lumea Justiției, ÎCCJ refuză să dezvăluie numele magistraților care dețin astfel de certificate, fapt ce pune sub semnul întrebării soarta altor procese în care s-ar afla că anumiți magistrați nu aveau competența să judece acele spețe.

Potrivit sursei citate, la ÎCCJ, de la grefieri, până la președinte de instanță supremă, toți evită să vorbească când este vorba despre numele magistraților cu certificat ORNISS.

 Nu știm care este motivul pentru care se păstrează la secret numele judecătorilor de la Înalta Curte de Casațieși Justiție cu certificat ORNISS, dar din răspunsul acordat Lumeajustitiei.ro de biroul de presă al ICCJ se poate trage concluzia că, cel puțin atât timp cât instanța supremă va fi condusă de Livia Stanciu și Ionuț Matei, nu se va afla cine posedă aceste certificate, scrie sursa citată.

Odată dezvăluite numele judecătorilor cu certificat ORNISS există posibilitatea ca multe dintre deciziile definitive de condamnare date în dosare celebre să fie anulate și asta pentru că nu a fost respectată cerința posesiei unui astfel de document. În final, de ce ar conta pentru un magistrat suprem să mai dețină certificat ORNISS, în condițiile în care, componența Completelor de 5 ale Înaltei Curți este stabilită de președintele instanței și de vicepreședinte, după bunul plac, deși contravine principiului repartizării aleatorii a dosarelor, care ar trebui să fie practicat în toate instanțele din țară, inclusiv la ÎCCJ?

La decizia de condamnare a lui Gigi Becali de către completul de 5 judecători, respectiv Livia Stanciu, Francisca Maria Vasile, Săndel Lucian Macavei, Ionuț Mihai Matei, Rodica Cosma și Completul de 3 judecători - Lucia Tatiana Rog, Ana Maria Dascalu, Ștefan Pistol -, aceștia trebuiau să dețină  certificate ORNISS. Ce se va întâmpla dacă se constată că unii magistrați, sau poate niciunul nu deținea aceste certificate este greu de spus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel