De ce e bine să te trezești exact atunci când sună alarma

ceas
ceas

Dimineața, când sună ceasul și trebuie să te trezești, închizi alarma și mai dormi încă cinci minute? Mare greșeală, spun experții în somn. Acele 5 minute furate de somn te dau complet peste cap. Iată de ce și ce trebuie să faci

Faptul că mai furi 5 minute de somn în fiecare dimineață, după ce sună alarma, îți face mult rău decât bine. Dacă nu te trezești exact atunci când suna alarma, ci o repotrivești/amâni cu câteva minute mai târziu, creierul tău semnalizează organismului să elibereze hormoni care, în mod normal, te-ar face să dormi foarte adânc.

Problema e că tu, de fapt, mai dormi doar câteva minute, înainte să fii nevoit să te trezești din nou. Iar asta îi creează o stare de confunzie organismului, care nu mai știe cum să reacționeze și se dă peste cap.

Potrivește ceasul, din start, mai târziu

Experții de la Clinica de Somn din Londra spun că cea mai bună opțiune ar fi să-ți potrivești alarma din start cu câteva minute mai târziu decât ai face-o în mod normal, și să te trezești în momentul în care aceasta pornește.

Dacă nu faci asta, corpul tău ajunge într-o stare numită „inerție de somn" - acea senzație de minte încețoșată pe care o ai când te trezești și care poate dura ore bune.

Într-o lume ideală, ne-am duce la culcare atunci când suntem obosiți și am lăsa organismul să doarmă cât are nevoie, așa că astfel de stări n-are exista.

Dar când ești stresat, din cauza jobului și a programului pe care-l ai, a copiilor sau a altor probleme, tendința de a amâna alarma (snooze, în engleză) te împiedică să respecți cerințele organismului.

Cheia e să dormi cât trebuie

Așa că, cel mai bine ar fi, să te strădui să ai un program de somn fix pe care să-l respecți cât de multe se poate și să nu amâni trezirea, întrucât 5 minute de somn în plus îți fac mai mult rău decât bine.

„Perioadele lungi de somn, de peste 9 ore, ar putea avea același efect negativ asupra corpului pe care-l au perioadele prea scurte de somn", arată experții de la Sleep Clinic Services, citați de DailyMail Online.

„De fapt, sunt studii care au arătat că prea mult somn duce la apariția demenței, provoacă pierderi de memorie și te îngrașă", mai arată aceștia.

Cum recuperezi somnul pierdut

Pe lângă asta, dacă în timpul săptămânii dormi sub 6 ore pe noapte, nu e recomandat să încerci să recuperezi orele de somn pierdute în weekend.

„Cel mai bun mod de a recupera somnul pierdut este să adaugi o oră de somn la fiecare noapte, pentru săptămâna sau luna care urmează", spun experții. 

Iar ca să nu mai ai tendința de a amâna alarma, cel mai bine ar fi să cumperi un ceas model vechi, care trebuie întors și care are o sonerie puternică. Dacă nu poți să-i dai „snooze", atunci singur te vei trezi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel