De ce apusurile și răsăriturile sunt roșii dacă Soarele este albastru. Oamenii de știință au răspunsul

foto: Freepik
foto: Freepik

Știi de ce percepem apusul și răsăritul ca fiind roșiatice?

Apusurile de soare pe Marte sunt cu totul diferite de cele pe care le experimentăm aici, pe Pământ. Într-un mod surprinzător, ele se remarcă printr-o nuanță de albastru, nicidecum portocaliu sau roșu. Această particularitate are legătură cu felul în care soarele emite energia, spun specialiștii de la pbslearningmedia.com.

Deși soarele emite energie la toate lungimile de undă, cea mai mare parte este concentrată în jurul intervalului de 500 nm, apropiindu-se de spectrul culorii albastru-verde. Astfel, se poate argumenta că soarele are o nuanță de albastru-verde. Cu toate acestea, ochii noștri nu îl identifică drept albastru-verde.

De ce se întâmplă asta

De fapt, lumina emisă de soare cuprinde întregul spectru de culori vizibile, variind de la roșu până la albastru. Retina ochilor noștri dispune de trei tipuri de celule conice specializate în perceperea culorilor, transmițând informații către creier cu privire la saturația fiecărui receptor în culorile semnificative și acoperind astfel întregul interval de lungimi de undă vizibile.

Prin urmare, creierul nostru integrează aceste semnale și percepe lumina solară ca fiind albă. Însă, de ce observăm o nuanță roșie în cer în timpul apusurilor și răsăriturilor de soare? Explicația constă în modul în care lumina solară interacționează cu atmosfera Pământului. Când razele de soare pătrund în atmosfera terestră, lumina albastră este dispersată mai eficient decât lumina roșie de către particulele din atmosferă.

Ce este dispersia Rayleigh

Această fenomen este cunoscut sub numele de dispersie Rayleigh. Prin urmare, mai puțină lumină albastră ajunge la ochii noștri, soarele fiind perceput într-o nuanță ușor galbenă. În timpul răsăriturilor sau apusurilor de soare, când lumina solară străbate o porțiune mai mare de atmosferă, dispersia luminii albastre este amplificată.

Acest lucru duce la apariția soarelui în nuanțe de galben sau roșu. În contrast, atunci când soarele se află direct deasupra noastră, lumina albastră întâlnește mai puțină atmosferă iar soarele pare alb. Cu toate acestea, în timp ce suntem obișnuiți să vedem apusuri roșii sau galbene aici, pe Pământ, pe Marte, totul se rezumă la apusuri albastre, mult mai luminoase și mi spectaculoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel