Date guvernamentale declasificate dezvăluie un obiect interstelar care a explodat în atmosfera Pământului

Date guvernamentale declasificate dezvăluie un obiect interstelar care a explodat în atmosfera Pământului  /  Sursă: Pexels
Date guvernamentale declasificate dezvăluie un obiect interstelar care a explodat în atmosfera Pământului / Sursă: Pexels

În 2014, un obiect interstelar ar fi explodat în atmosfera Pământului, potrivit unor date guvernamentale declasificate de Comandamentul Spațial al SUA (USSC).

O minge de foc care a luminat cerul de deasupra Papua Noua Guinee, în 2014, a fost, de fapt, un obiect cu mișcare rapidă dintr-un alt sistem stelar, potrivit unui document publicat recent de Comandamentul Spațial al SUA (USSC).

Obiectul, un meteorit mic cu o dimensiune de aproape jumătate de metru s-a izbit în atmosfera Pământului la 8 ianuarie 2014, după ce a călătorit prin spațiu cu peste 130.000 mph (210.000 km/h) - o viteză care depășește cu mult viteza medie a meteoriților care orbitează în interiorul sistemului solar, conform unui studiu din 2019 al obiectului publicat în baza de date preprint arXiv.

Studiul din 2019 a susținut că viteza micului meteorit, împreună cu traiectoria orbitei sale, a dovedit cu o certitudine de 99% că obiectul își are originea cu mult dincolo de sistemul nostru solar – posibil „în interiorul adânc al unui sistem planetar sau dintr-o stea a galaxiei Calea Lactee”, au scris autorii.

Lucrarea echipei nu a fost niciodată revizuită de colegi sau publicată într-un jurnal științific, deoarece unele dintre datele necesare pentru a verifica calculele lor au fost considerate clasificate de guvernul SUA, potrivit Vice.

USSC confirmă teoria

Acum, oamenii de știință USSC au confirmat oficial descoperirile echipei. Într-o notă din 1 martie și distribuită pe Twitter pe 6 aprilie, locotenentul general John E. Shaw, comandantul adjunct al USSC, a scris că analiza din 2019 a mingii de foc a fost „suficient de precisă pentru a confirma o traiectoria interstelară”.

Această confirmare face, retroactiv, meteorul din 2014 să fie primul obiect interstelar detectat vreodată în sistemul nostru solar, a adăugat nota.

Detectarea obiectului precede descoperirea lui 'Oumuamua - un obiect acum infam, în formă de trabuc, care se mișcă, de asemenea, mult prea repede pentru a-și avea originea în sistemul nostru solar, potrivit memo-ului USSC. Spre deosebire de meteorul din 2014, 'Oumuamua a fost detectat departe de Pământ şi iese deja din sistemul solar, conform NASA.

Amir Siraj, un astrofizician teoretic la Universitatea Harvard și autorul principal al lucrării din 2019, a declarat pentru Vice că încă intenționează să publice studiul original, astfel încât comunitatea științifică să poată relua cercetarea de unde au rămas el și colegii săi. Deoarece meteoritul s-a aprins deasupra Oceanului Pacific de Sud, este posibil ca resturi ale obiectului să fi aterizat în apă și să fi ajuns pe fundul mării, a adăugat el.

Deși localizarea acestor resturi interstelare ar putea fi o sarcină aproape imposibilă, Siraj a spus că se consultă deja cu experții cu privire la posibilitatea de a organiza o expediție pentru a le recupera. „Posibilitatea de a obține prima bucată de material interstelar este suficient de interesantă pentru a verifica acest lucru în detaliu și pentru a discuta cu toți experții lumii în expediții oceanice pentru a recupera meteoriți”, a spus Siraj pentru Vice, scrie Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel