Dan Nica: Poșta Română, devalizată și jumulită într-o manieră oribilă

dan_nica
dan_nica

Ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, susține că Poşta Română putea fi o companie profitabilă dacă nu ar fi fost "devalizată şi jumulită într-o manieră oribilă" prin încheierea mai multor contracte "păguboase şi defavorabile".

Ministrul Dan Nica afirmă că 95% dintre contractele păguboase încheiate de Poşta Română au fost reziliate și că regretă că "nu a venit nimeni" la privatizarea Poştei, cu toate că a avut discuţii cu mai mulţi investitori, însă este încrezător că se va obține aprobare de la Comisia Europeană pentru conversia datoriilor în acțiuni. 

Potrivit celor declarate de către ministrul pentru Societatea Informațională, Dan Nica, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de ProTV, Poșta Română era în 2004, când actualul oficial guvernamental a plecat de la conducerea ministerului, o societatea profitabilă care "nu știa ce să mai facă cu banii". Ulterior, 8 ani mai târziu, Dan Nica a fost înștiințat de fostul director general al companiei că Poșta Română "intră în faliment pe 13 iunie 2012", din cauza unei amenzi de la "Consiliul Concurenţei, de peste 100 milioane de lei, care devenise exigibilă, iar datoriile la bugetul de stat, bănci şi furnizori depășeau 600 milioane de lei".

Ministrul Dan Nica a explicat în continuare că "De-a lungul timpului, societatea a încheiat 50 de contracte defavorabile", amintind de cel cu Blue Air "pentru transportul aerian al corespondenţei de mai multe zeci milioane de euro, în condiţiile în care compania nu avea bani de benzină pentru propriul parc auto", de cel cu o firmă de pază și valori, în valoare de căteva zeci de milioane de euro, precum și de unul "care l-a șocat cel mai tare", cu "o firmă (Smart Telecom Solutions SRL Bucureşti - potrivit datelor Poștei - n. red) fără niciun salariat, care s-a obligat prin 2010 sau prin 2011 să monteze POS-uri la toate unităţile Poştei, dar nu a pus niciunul. Poşta, directorul juridic al companiei, în loc să rezilieze contractul cu litera care trebuie, l-a reziliat cu altă literă. Instanţa a constatat că rezilierea s-a făcut ilegal şi, în baza solicitării firmei respective, a hotărât despăgubiri de cinci milioane de euro", a spus Nica.

Precizând că directorul juridic al Poştei a fost demis, iar dosarul a fost înaintat la DNA, Dan Nica a subliniat: "Eu spun că există complicitate în astfel de cazuri. Se încearcă recuperarea prejudiciului, ancheta va stabili dacă a existat vreo legătură între directorul juridic al Poştei şi firma care trebuia să monteze POS-urile".

Poşta putea fi o companie profitabilă, susține ministrul Nica 

Susținând că Poşta Română putea fi o companie profitabilă dacă nu ar fi fost "jumulită într-o manieră oribilă", ministrul Dan Nica a exemplificat cu segmentul de coletărie rapudă: "Acum 20 de ani Poşta avea pe segmentul de coletărie rapidă o cotă de 100%. Acum a ajuns la 2%. Cum s-a ajuns aici? Fostul director care răspundea de această operaţiune avea şi el firmă privată. Factura pe firma lui, transporta cu maşinile Poştei coletele şi când şi-a făcut plinul el a plecat bine-mersi şi compania a ajuns la 2%. Acest dosar, precum şi celelalte, sunt în anchetă, dar nu pot să vorbesc despre ele", a spus Nica.

Acesta a adăugat că 95% dintre contractele păguboase încheiate de Poşta Română au fost reziliate", restul de 5% neavând clauze de reziliere, cum este, de exemplu "un contract cu servicii medicale la Ploieşti, încheiat de directorul general al Poştei care venise de la fabrica de chiuvete, care a fost până mai 2012.

Poșta Română va disponibiliza salariați

Întrebat câţi salariaţi ai Poştei vor fi disponibilizaţi, Nica a afirmat că, potrivit normării activităţii de la nivelul anului 2011, vreo 4.500 de angajaţi "sunt în plus", în condițiile în care compania a anunţat, vineri, că vor fi disponibilizaţi 3.650 de salariaţi, reprezentând 11,4% din personal, cifra fiind stabilită în urma negocierilor privind aplicarea normării muncii derulate între conducerea Poştei şi sindicate.

Despre privatizarea Poștei Române

În legătură cu privatizarea companiei, care trebuia privatizată în cursul anului 2013, Dan Nica nu are nimc de reproşat consultantului procesului de privatizare, consorţiul format din KPMG Romania şi casa de avocatură Ţuca Zbârcea&Asociaţii, pentru faptul că niciun investitor nu a cumpărat caietul de sarcini până la expirarea termenului limită, 28 mai, considerând că "problema este în zona de datorii", cea la bugetul de stat şi datoria la ANAF, precum și cheltuiala salarială.

"Datoriile fiscale la bugetul de stat nu le-a stabilit consultantul, le-a stabilit ANAF-ul, care au ajuns la 242 milioane de lei. Poşta are datorii totale de 690 milioane de lei, care sunt toate istorice. Dacă nu am fi luat măsurile din ultimul an, datoriile Poştei ar fi fost mai mari cu 90 milioane de lei", a menţionat ministrul, potrivit căruia, deși regretă că "nu a venit nimeni" la privatizarea Poştei, cu toate că a avut discuţii cu mai mulţi investitori, "este prea mult să spui că este un eşec pentru că nu a venit nimeni la privatizarea Poştei".

Care sunt pașii în viitor

Ministrul Dan Nica a explicat strategia care va fi urmată în cazul Poștei: "Dacă întrerupem procesul de privatizare, atunci nu mai avem posibilitatea să facem conversia datoriilor în acţiuni. Mergem la Comisia Europeană, le spunem că am vrut să privatizăm, dar că nu merge la acest nivel de îndatorare. (...) România poate să facă conversia datoriilor unei companii de stat în acţiuni doar în timpul procesului de privatizare. Le mai spunem că facem şi restructurarea companiei, pentru că altfel nu ne aprobă conversia. Sunt foarte convins că vom primi aprobarea de la Comisia Europeană. Vom spune că Poşta nu mai are datorii la buget, că este o companie restructurată, ale cărei cheltuielile cu salariile şi-au redus pondere de la 80% la 60%-65% în total cheltuieli, că este extrem de puternică pe piaţă, că a câştigat toate marile contracte în urma licitaţiilor la care a participat de când s-a deschis competiţia pe această piaţă, care este cumplit de grea şi uneori neloială. Toate aceste aspecte vor face din nou atractivă Poşta Română, aşa cum a fost în ochii multora", a adăugat Nica.

Acţionarii Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) sunt Ministerul pentru Societatea Informaţională - 75% şi Fondul Proprietatea - 25%.

Cel mai mare operator local de profil, cu o reţea teritorială de 5.600 de unităţi poştale, Poșta Română avea la sfârșitul anului 2012 datorii totale de 568,2 milioane de lei, în creştere cu 2,9% faţă de 2011, potrivit datelor din bilanţul Poştei remis Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel