Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  CUTREMURUL care a lovit, în 10 noiembrie, România. Senatorul Marinescu, detalii zguduitoare. Bilanțul nu a fost niciodată finalizat

Pexels
Pexels

Senatorul Marius Marinescu a amintit despre cutremurul din urmă cu 81 de ani, din 1940, care a pus la pământ mai multe orașe din Moldova, dar și mai multe clădiri emblematice din Capitală. 

”La 10 noiembrie 1940, o nouă catastrofă lovea România, de data aceasta naturală, după dezastrele politice diplomatice și militare din vara acelui tragic an. La ora 3:39 un cutremur cu magnitudinea de 7,4 pe scara Richter a zguduit România pentru 45 de secunde, având epicentrul în zona Vrancea, la o adâncime de circa 133 de kilometri.

Orașele din sudul și centrul Moldovei și nord-estul Munteniei au suferit pagube materiale și pierderi de vieți omenești, orașul Panciu fiind aproape complet distrus, precum și penitenciarele de la Doftana și Mărgineni. Cutremurul a fost resimțit puternic și în București, unde a produs importante distrugeri și a provocat sute de morți. Au fost afectate zeci de clădiri din capitală, inclusiv monumente de arhitectură precum Ateneul Român, Teatrul Național, Opera, Banca Națională, Casa de Depuneri ori Palatul Justiției”, a amintit senatorul Marius Marinescu, pentru dcnews.ro

Minune a arhitecturii, complexul Carlton a căzut în urma cutremurului

”Cel mai cunoscut și impresionant episod a fost prăbușirea turnului complexului Carlton, un simbol al Bucureștiului interbelic și una dintre cele mai moderne clădiri ale vremii, construit din beton armat pe 14 niveluri, înalt de peste 45 de metri. În clădire se aflau peste 200 de persoane în momentul cutremurului, majoritatea pierzându-și viața. Din cele aproximativ 106.000 de case din București, mai mult de jumătate au fost puse la pământ. 

Simbol al modernizării și considerat o “minune” a arhitecturii românești interbelice, Blocul Carlton se afla între Piața Universității și Piața Romană, la intersecția de astăzi a Bulevardului Nicolae Bălcescu cu Strada Ion Câmpineanu, pe atunci Bulevardul Ion C. Brătianu (fost Strada Colței), respectiv Strada Regală (fostă Aristide Briand). Complexul inaugurat în 1936 era compus din trei corpuri de clădire distincte, având la parter o sală de cinematograf și diverse magazine care au devenit foarte rapid loc de promenadă, apartamentele fiind foarte căutate de persoanele înstărite, multe din lumea mondenă. Clădirea din beton armat fusese proiectată de arhitecții George M. Cantacuzino și Vasile Arion și realizată de constructorii frați Karl și Leopold Schindl. Calculele de rezistență a clădirii au fost efectuate de inginerul Franz G. Schüssler. O serie de erori tehnic de amplasament, proiectare și execuție au contribuit la această tragedie, fiind parțial remediate ulterior prin normele de construcție obligatorii elaborate după 1945 și, mai târziu, după cutremurul din 4 martie 1977. 

Bilanțul total al cutremurului din 1940 nu a fost niciodată finalizat și făcut public, catastrofa fiind urmată de tragediile și distrugerile fără precedent din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Datele și știrile făcute publice au fost cenzurate la data producerii evenimentelor dar cifrele oficiale menționează un total de 429 morți, peste 1000 de răniți și 12000 de sinistrați”, a spus Marius Marinescu. 

Un nou cutremur ar putea fi un dezastru

”Astăzi, un cutremur similar celui din 1977 ar fi o nenorocire. Dacă am avea 11.300 de răniți, nu ar putea fi salvați, întrucât spitalele sunt supra-aglomerate cu bolnavi de COVID-19. Personalul sanitar ar fi depășit de situație. Și morții ar fi o problemă majoră, având în vedere aglomerarea cimitirelor și lipsa locurilor de veci”, a spus senatorul Marinescu într-un interviu anterior. 

”Reședința președintelui Klaus Iohannis, Vila Lac III, și Palatul Cotroceni sunt proiectate și construite înainte de 1990, putând să reziste unui seism de 9 grade. Pe lângă acestea, președintele României are la dispoziție și buncărul antiatomic de sub Casa Poporului, care poate deveni centru de comandă în caz de calamitate naturală sau război.

Parlamentarii noștri pot sta relaxați. Casa Poporului rezistă de asemenea unui seism cu magnitudinea de până la 9 pe scara Richter. Guvernanții au avut și ei grijă de propria piele, Palatul Victoriei fiind consolidat în perioada 2009 - 2011.” a continuat acesta. 

Te-ar mai putea interesa și: Senatorul Marinescu, scenariu devastator dacă s-ar produce un CUTREMUR ca-n `77 în România, deja grav lovită de COVID-19. ”O NENOROCIRE”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel