”Mie nu mi se poate întâmpla”. Cu toții spunem acest lucru până când se întâmplă. Și când se întâmplă, nu este bine să știi că ai o plasă de siguranță?
Această plasă de siguranță ar putea fi reprezentată de asigurarea obligatorie pentru locuință. Directorul general PAID România, Nicoleta Radu, a punctat, în interviul acordat DCNews, că evenimentele cu potențial catastrofal se pot produce și-n România, dând exemplul unor cutremure recente din țara noastră. ”Ar trebui să ne gândim foarte serios cum am putea face față unui asemenea eveniment precum au fost cutremurele din Turcia și Siria” a atenționat aceasta.
”În România au avut loc evenimentele din Gorj și Arad. Este greu de crezut și foarte puțină lume știe că după cutremurul din Gorj au fost aproape 2000 de dosare de daună pe care le-a gestionat PAID și am plătit peste 3 milioane de euro daune. Pentru evenimentul din Arad, care a părut cu impact mic, avem și acolo aproape 500 de dosare de daună, iar până acum am plătit peste 2,5 milioane de lei” a spus Nicoleta Radu în interviul acordat lui Mihai Ciobanu.
Amintim că-n luna februarie a acestui an mai multe cutremure puternice și de suprafață s-au produs în Gorj. Unul dintre cutremure, de 5,7 pe Richter, a avut nu mai puțin de 160 de replici.
Directorul PAID a explicat că astfel de evenimente, chiar dacă par mici, ”generează pagube pentru populație și generează probleme pentru autoritățile locale. Acest sistem al asigurărilor obligatorii a fost creat și pentru a lua de pe umerii autorităților locale povara gestionării acestor eveniment, respectiv asigurări de fonduri pentru construcția locuințelor post-dezastru. Aceasta este rațiunea pentru care a fost creat acest sistem, este important că-l avem, să știm cum să-l folosim”.
Vezi mai mult în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu