Un cutremur a lovit regiunea Lisabonei.
Un cutremur cu magnitudinea 4,7 a lovit regiunea Lisabonei, luni, 17 februarie. Seismul s-a produs în regiunea Seixal, la 14 kilometri de coastă, acesta fiind al doilea cutremur care a speriat populația în doar șase luni. Seismul a generat panică în rândul oamenilor, dar nu au fost înregistrate pagube materiale, scrie publico.pt. Clădirile din regiunea Lisabona s-au cutremurat în jurul prânzului, la ora 13:24.
„Nu am simțit niciodată un cutremur atât de puternic”, a spus jurnalista Lourdes Souza, care locuiește de șase ani în Portugalia. „A fost cu adevărat înfricoșător”, a adăugat ea, potrivit sursei citate anterior.
Consulul general al Braziliei la Lisabona, Alessandro Candeas, se afla în camera sa de lucru atunci când clădirea, care se află în centrul Lisabonei, s-a cutremurat.
"La început, am crezut că este un tramvai mai greu care trecea prin faţa clădirii, dar apoi mi-am dat seama că a fost un cutremur. A fost foarte rapid", a spus diplomatul, menționând că se confruntase deja cu cutremure în Columbia.
Potrivit sursei citate, cutremurele provoacă întotdeauna panică în rândul brazilienilor deoarece acestea nu sunt comune în Brazilia. Există foarte puține înregistrări de cutremure în țară.
„De aceea am fost atât de speriat”, a spus Lúcio Gonçalves, un brazilian care locuiește în Portugalia de aproape trei ani. "Totul s-a cutremurat în casa mea. Am fugit afară să ajut o doamnă care a intrat în panică", a mai spus acesta.
Deși magnitudinea acestui cutremur a fost mai mică decât cea înregistrată în urmă cu șase luni - 5,3 pe scara Richter, s-a resimțit mai intens în regiunea Lisabona deoarece s-a produs la doar 14 kilometri de coastă. Nu există nicio înregistrare a pagubelor materiale, potrivit autorităților.
Precizăm că Lisabona și Portugalia, în general, se află într-o zonă seismică moderată, dar cu un istoric de cutremure puternice. Cele mai semnificative mișcări tectonice sunt cauzate de interacțiunea dintre placa Eurasiatică și placa Africană. În Lisabona, cutremurele majore sunt rare, dar pot fi devastatoare. Cel mai cunoscut a fost cutremurul din 1755, urmat de un tsunami și incendii, distrugând mare parte din oraș. În schimb, cutremurele moderate se produc ocazional, dar nu sunt foarte frecvente. De exemplu, în ultimii 100 de ani, Lisabona a înregistrat mai multe seisme moderate (magnitudine 4-5). Cutremurele minore în schimb, se înregistrează regulat, dar sunt de intensitate mică și abia perceptibile pentru populație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News