Cunoști limbajul iubirii partenerului tău? Un studiu sugerează că acest lucru ar putea face diferența într-o relație

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Limbajul iubirii partenerului tău poate avea un rol determinat în relația pe care o aveți.

Ideea limbajului iubirii este că toți exprimăm iubirea în mod diferit – atingerea fizică, cumpărarea de cadouri, complimentele și așa mai departe – și recunoașterea faptului că ceilalți ar putea să nu-și exprime dragostea în același mod în care o facem noi înșine poate ajuta la menținerea relațiilor puternice. Totuși, nu s-au făcut multe cercetări pentru a susține această idee.

Un nou studiu oferă o nouă perspectivă

Astfel, pe baza unui sondaj efectuat pe 100 de cupluri heterosexuale, persoane ai căror parteneri folosesc limbaje amoroase pe care preferă să le primească, au raportat că au relații mai solide și satisfacție sexuală mai puternică.

Chestiunea funcționează și invers – se pare că dacă exprimi dragostea într-un mod care este plăcut partenerului tău, atunci probabil că vei obține și mai multă satisfacție din relație. Este o situație de win-win, pe baza acestui eșantion.

„Descoperirile noastre sugerează că oamenii care se potrivesc mai bine cu preferințele celuilalt în exprimarea iubirii sunt mai mulțumiți de relațiile lor și de viața sexuală”, au spus cercetătorii într-un comunicat de presă.

Cele cinci limbaje principale ale iubirii, așa cum sunt stabilite de autorul și gazda emisiunii Gary Chapman, într-o carte publicată la începutul anilor 1990, sunt cuvintele de afirmare, timp de calitate petrecut împreună, primirea de cadouri, lucrurile făcute în casă și atingerea fizică. Chapman a afirmat că pentru a ne satisface nevoia de a ne simți iubiți, trebuie să fim iubiți folosind limbajele pe care le preferăm.

Ce a descoperit noul studiu

Acest nou studiu demonstrează o legătură clară în utilizarea anumitor limbaje, deși nu este suficientă pentru a dovedi cauzalitatea - adică pentru a arăta că utilizarea acestora este cea care duce la o satisfacție sporită în relații.

Aceeași corelație a fost găsită atât la bărbați, cât și la femei, deși femeile au obținut un scor mai mare în ceea ce privește exprimarea nevoii de a se simți iubite – mai ales la categoriile de timp de calitate petrecut împreună și cuvintele de afirmare. Cercetătorii sugerează că femeile pot observa aplicarea (sau lipsa aplicării) limbajelor iubirii mai mult decât bărbații.

„Posibil, bărbații sunt mai concentrați pe îndeplinirea rolului social de a fi într-o relație dedicată decât comportamentele afectuoase specifice, în timp ce femeile au nevoie de semne de dragoste mai vizibile de la partenerul lor”, au scris cercetătorii în lucrare.

A existat o legătură pe care cercetătorii se așteptau să o găsească și care nu a apărut în răspunsurile la sondaj. Aceea că o relație între nivelurile mai ridicate de empatie ale participanților și o probabilitate mai mare de a folosi limbajul preferat de dragoste al partenerului lor.

Participanții la studiu au avut vârste cuprinse între 17 și 58 de ani și au fost împreună între 6 luni și 24 de ani. Cercetătorii nu au găsit nicio corelație între durata unei relații și dacă indivizii cunoașteau sau nu limbajul iubirii partenerului lor - așa că mai mult timp nu ajută neapărat la descoperirea preferințelor celeilalte persoane.

„Descoperirile prezente, în special modalitatea nouă de a evalua potrivirea pentru limbajele iubirii prezentate în lucrarea de față, pot fi importante pentru cercetările ulterioare în domeniul relațiilor romantice”, au scris cercetătorii, conform Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel