EXCLUSIV  Cum votează românii din SUA. Bogdan Banu (Romanians of DC): "Nu ai multe opţiuni". Cel mai susținut partid de comunitatea românească

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Sora Shimazaki) (
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Sora Shimazaki) (

Bogdan Banu (Romanians of DC) a explicat cum votează cei mai mulți dintre români și ce pratid sprijin.

"Nu ai multe opţiuni politice în America şi atunci eu le explic prietenilor... când ești în România, poţi să ai trei, patru puncte cheie care sunt pe agenda ta politică şi, în funcţie de asta, să îţi alegi o preferinţă politică. În SUA ,trebuie să îţi alegi care este temă ta cheie. Este accesul la medicină preventivă, vizavi de avorturi, este dreptul de a purta armă, este politica externă, apărarea... Şi atunci, în funcţie de asta, vezi care partid este de-o parte şi de alta", a spus Bogdan Banu (Romanians of DC), la DCNews TV.

"Comunitatea românească din SUA este mai conservatoare"

"Politica externă interesează elitele. Acolo, vedem interes vizavi de ce înseamnă politica externă. Dar să nu ai experienţă de politică externă, ca politician american, este totuşi un dezavantaj mare. (...) În general, comunitatea românească din SUA, dacă vorbim per ansamblu, este o comunitate care sprijină Partidul Republican, pentru că este o comunitatea mai conservatoare. În general, comunitatea, acolo unde există, există în jurul bisericilor. Avem un procentaj foarte mare de români care aderă la religii neoprotestante, semnificativ mai mare faţă de ceea ce vedem în România - undeva în jurul a 40% din comunitatea românească. Dacă ne uităm şi la numărul de biserici, probabil chiar mai multe decât bisericile ortodoxe sunt aceste biserici neoprotestante care votează, practic 90%, în favoarea partidului republican.

Dar aş spune că nu există, totuşi, o defalcare a comunităţii pentru că realitatea este că votezi în funcţie de mediul în care trăieşti. În cazul românilor din Washington DC, se votează cu partidul democrat. Şi românii din New York probabil votează preponderent democrat, şi românii din Chicago la fel. Eşti influenţat de mediul în care trăieşti, pentru că, vrei sau nu vrei, discuţiile pe care le ai şi modul în care gândeşti despre ce se întâmplă în realitatea de acolo este influenţată de realitatea de care te izbeşti", a mai declarat Bogdan Banu.

Interviul integral, în materialul video de mai jos:

În ce zone din SUA trăiesc cei mai mulți români

Prezența românească pe continentul nord-american a început în jurul anului 1895, prin valul de emigrări din Transilvania, Bucovina și Banat, aflate atunci în componența Imperiului Austro-Ungar, scrie washington.mae.ro. În 1913, 120.000 de români au emigrat în America, iar în 1920 cota de emigrație ajunsese la cca.168.000 de persoane. Principalul motiv al emigrării a fost situația economică precară de la acel moment.

În prezent, comunitatea română din SUA reprezintă, dupa standardele americane, un grup etnic de mărime mijlocie. La recensământul american din 2000/2001, 367.000 de americani și-au declarat originea română (situația pe state). Este de menționat că numărul de români care trăiesc în SUA este, însă, mult mai mare (estimat la cca. 1 milion de persoane), ținând cont de următoarele aspecte: declararea originii la recensământ nu este obligatorie, fluxul de imigrări din România continuă, iar mulți dintre cei stabiliți în SUA nu au dobândit încă cetățenia americană.

Cele trei mari zone de concentrare ale comunității româno-americane din SUA sunt New York, California și Midwest, iar topul primelor patru orașe de reședință este format din New York, Los Angeles, Chicago și Detroit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel