EXCLUSIV  Cum se dau liberele de sărbători în Europa. Bulai: Românul, exact ca într-o celebră glumă din comunism / Vîlcu, remarcă virală despre Suedia

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

În cadrul podcastului Nod în Papură“, jurnalistul Val Vîlcu și sociologul Alfred Bulai au vorbit despre zilele libere din perioada sărbătorilor.

Jurnalistul Val Vîlcu și sociologul Alfred Bulai au vorbit despre cum se manifestă diferitele popoare din Europa în ceea ce privește zilele libere de sărbători: 

„În Europa, mai ales în partea sudică, dacă te duci în Spania și vine mama ta în vizită, e de neconceput să te duci la serviciu (...). Ține de cum s-au negociat lucrurile, de importanța sărbătorilor. Ce știu cei din sudul Europei, față de cei din nord, e că știu să-și facă serbări publice, comunitare. Fac și alții, englezii. Ei au făcut întotdeauna serbări comunitare spectaculoase, pentru că au o istorie de sute de ani și s-au axat pesărbători încă de atunci. E normal că au o experiență uriașă, au turism cu ocazia sărbătorilor, au festivaluri care pentru noi sunt ciudate. Ei au istoria lor, reperele culturale sunt diferite.

Gândește-te că au embleme ale orașelor, au culori ale orașelor. Oamenii nu știu că în Spania, de pildă, taxiurile sunt în culoarea orașului, alb la Madrid și roșu cu albastru la Barcelona. Culorile cluburilor de fotbal sunt ale orașului. La noi se schimbă numele echipelor de pe o zi pe alta...“, a precizat Alfred Bulai.

Val Vîlcu a remarcat și faptul că în România  „se schimbă numele străzilor total aiuritor. Era (n.r. Strada) Ana Ipătescu, puteai să o lași liniștită...“

Puteai să o lași, dar în cazul Ana Ipătescu, probabil au crezut unii că a fost vreo comunistă. A fost Ana Pauker ... Ana Ipătescu...să fim siguri că nu e ea, hai să schimbăm...“,  a continuat Alfred Bulai.

În contextul discuției, jurnalistul Val Vâlcu a povetit o întâmplare interesantă pe care a trăit-o în Suedia.

„S-a întâmplat să fiu în Suedia când aveau un val de căldură, în iulie. 28 de grade, mă rog, mult pentru Suedia. Au spus: Domn’le, de miercuri, vacanță. Se închide țara, mergeți la ștrand, în aer liber, plimbări cu vaporașul. Scriau ziarele: Nu mai plecăm în Grecia, avem Grecia la noi acasă. 4-5 zile, cât a fost frontul de aer tropical. Acum, dai posibilitatea să stea 9 zile acasă, pe 1 decembrie, când nu e nici zăpadă, iar la țară, la mama și tata, nu e prea confortabil. În schimb, Revelionul cade sâmbătă, ai liber duminică și luni te întorci la serviciu. Mai bine dădeai ziua aia pe 3 ianuarie. Se dregea omul după petrecere...“

Alfred Bulai a completat: „Da, oricum noi mimăm serviciul ăsta. În sectorul public, începând cu 22-23 decembrie, cine mai lucrează? Se taie torturi, se deschid sticle de șampanie. Românul știe cum era gluma aia în comunism, cu ăia de la CAP, că trebuia să facă ședință cu producția și unul zice: Ne  mai dați ceva sau rămâne cu ce am furat? Adică ne mai dați niște libere”, a încheiat sociologul.

Youtube video image

CITEȘTE ȘI   -  EXCLUSIV  Ziua Naţională. Bulai: Când eram copil, eram fericit de 1 Mai și de 23 August. De 1 Decembrie nu poți să faci picnic în mocirlă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel