CSM, zi fierbinte. Cazurile Kovesi, Onea şi Negulescu

CSM ar putea da o soluţie în cazul acţiunii disciplinare a IJ împotriva lui Kovesi privind refuzul prezentării în Parlament, dar are pe rol şi acţiunile disciplinare formulate de IJ faţă de Lucian Onea şi Mircea Negulescu.

Acţiunea disciplinară a IJ împotriva lui Kovesi privind refuzul prezentării în Parlament

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii ar putea pronunţa miercuri decizia în cazul acţiunii disciplinare exercitate de Inspecţia Judiciară împotriva procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în urma refuzului de a se prezenta la Comisia parlamentară de anchetă pe tema alegerilor prezidenţiale din 2009.

Pe 18 aprilie, Inspecţia Judiciară anunţa că a exercitat o acţiune disciplinară faţă de Laura Codruţa Kovesi pentru că a încălcat dispoziţiile deciziei Curţii Constituţionale prin refuzul de a se prezenta la respectiva comisie. Potrivit IJ, acţiunea disciplinară a fost exercitată pentru manifestări care aduc atingere onoarei profesionale şi prestigiului Justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, şi nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) şi ş) din Legea nr. 303/2004.

Pe 13 iunie, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM a respins una dintre acţiunile exercitate de Inspecţia Judiciară împotriva procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, respectiv cea referitoare la desemnarea ca membru al unei echipe de control a unui magistrat aflat într-o stare vădită de incompatibilitate. Pe rolul Secţiei pentru procurori a CSM se mai află încă o sesizare a IJ în care este vizată Laura Codruţa Kovesi, pentru săvârşirea unor abateri disciplinare.

Raportul Inspecţiei Judiciare referitor la Kovesi şi Iacob

Tot miercuri, secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii urmează să discute raportul întocmit de Inspecţia Judiciară cu privire la săvârşirea de către procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi procurorul şef adjunct, Marius Iacob, a unor abateri disciplinare.

Potrivit IJ, în cazul lui Kovesi, una dintre abaterile disciplinare se referă la manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, constând în aceea că, în cadrul unei şedinţe de lucru, a avut manifestări de natură a aduce atingere onoarei şi probităţii profesionale a magistraţilor procurori, precum şi prestigiului justiţiei, împrejurări identificate în înregistrările audio apărute în spaţiul media la data de 18 iunie 2017.

Acţiuni disciplinare formulate de IJ faţă de Lucian Onea şi Mircea Negulescu

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii discută miercuri acţiunile disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva fostului şef al DNA Ploieşti Lucian Onea şi a procurorilor Mircea Negulescu şi Alfred Savu.

Pe 5 aprilie, Inspecţia Judiciară anunţa că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Lucian Gabriel Onea, procuror-şef la Serviciul Teritorial Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru exercitarea funcţiei cu rea credinţă, abatere disciplinară prevăzută de articolului 99 litera t) teza 1 din Legea 303/2004.

'În motivarea acţiunii s-a reţinut că procurorul a solicitat arestarea preventivă a unui inculpat în baza unui probatoriu care cuprindea, printre altele, înscrisuri pretins transmise de o persoană din afara ţării, deşi cunoştea că acestea au fost depuse, conform unei înţelegeri prealabile, de o altă persoană', preciza sursa citată.

În cazul lui Mircea Negulescu, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, suspendat din funcţie, şi al lui Alfred Virgiliu Savu, procuror la Serviciul Teritorial Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, inspectorii judiciari arătau că sunt cercetaţi pentru nerespectarea secretului deliberării sau al confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter şi exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă.

'S-a reţinut că procurorii, prin discuţii purtate cu mai multe persoane, în afara cadrului legal, au creat premisele divulgării măsurilor de protecţie a martorilor ameninţaţi şi a conţinutului probatoriului', menţiona sursa citată.

Vezi şi: Ciutacu, noi înregistrări: Dacă nici asta nu vă convine, mă duc lângă Orban la protest!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel