Multiplele crize care afectează România au generat o adevărată panică în societate și, pe cale de consecință, cetățenii au acționat emoțional în mai multe situații.
În cadrul podcastului „Nod în Papură“, la DC News, Val Vâlcu și Alfred Bulai au vorbit despre emoția socială generată de multiplele crize care afectează ș țara noastră:
„Noi nu suntem pregătiți din multe puncte de vedere vizavi de faptul că se poate întâmpla ceva. Ne-am preocupat de crize, de conflicte, de mitinguri, de proteste. Atenție, protestele din România sunt liliputane față de cele din Occident. Am avut și noi câteva, dar și alea sunt relativ mici. Îmi aduc aminte, în 2012, într-una din zile, a fost un pic de scandal, a luat foc o gheretă și am văzut oameni de o emoție extraordinară, dar sunt zone în Europa unde e o glumă asta, că ai dat foc la o coșmelie (...). La noi, nici pregătirea elementară pentru ce trebuie făcut pentru situații de criză nu există..“
Val Vâlcu: „Cum ce trebuie făcut? Iei hârtie igienică și benzină...“
Alfred Bulai: „Oamenii de aia reacționează relativ aiurea. Coadă la benzină - ce poți să faci dacă faci plinul? Hai să fim serioși, e o glumă. Faci o economie de 100 de lei.“
Val Vâlcu: „Și la tigăi nu-i la fel? Nu e bătaie pe tigăi? Câte tigăi îți iei într-o viață?!“
Alfred Bulai: „Tocmai, exact! Sunt 1.000 de lucruri care arată că, de fapt, nu știm.“
România produce suficiente alimente pentru a asigura necesarul de consum al populației, arată ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu, într-o postare pe Facebook.
„Suntem în dialog cu producătorii, distribuitorii și comercianții, monitorizăm în permanență situația stocurilor și nu există niciun fel de motiv de îngrijorare.De aceea îi rog pe români să nu se lase atrași în spirala informațiilor alarmiste cu privire la eventuale dezechilibre pe piața alimentelor. Obținem suficientă materie primă pentru a nu fi afectat accesul oamenilor la alimente”, spune ministrul.
Chesnoiu spune că într-un an agricol bun se produc peste 11 milioane tone de grâu, 15 milioane de tone de porumb și 3 milioane de tone de floarea-soarelui, cantități mai mult decât duble față de necesarul de consum al populației.
„Avem o oportunitate să transformăm surplusul de grâu, porumb și floarea-soarelui în alimente pe care să le exportăm sub formă de produse cu valoarea adăugată mare. Și am propus în noul PNS majorarea la 15 milioane de euro a sprijinului acordat pentru fiecare unitate de producție nou înființată, care procesează materie primă internă!”, a adăugat ministrul, citat de Mediafax (citește mai mult AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu