Liderii nord-coreeni au anunțat, joi, că îşi rezervă dreptul de a lansa un atac nuclear preventiv, o declaraţie care stârneşte îngrijorarea vecinilor din Asia dar şi a Occidentului.
Coreea de Nord a ameninţat joi cu lansarea unui "atac nuclear preventiv", fără a preciza ţinta, în timp ce Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească în cursul zilei pentru a intensifica sancţiunile împotriva Phenianului, după cel de-al treilea test nuclear al său, relatează AFP.
"Atât timp cât Statele Unite încearcă să declanşeze un război nuclear, forţele noastre armate revoluţionare îşi rezervă dreptul de a lansa un atac nuclear preventiv", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe, citat de agenţia oficială KCNA.
Oficialul nord-coreean a avertizat totodată că un al doilea război coreean este "inevitabil", după ce administrația de la Washington și cea de la Seul au refuzat să anuleze exerciții militare comune programate pentru săptămâna viitoare.
Analistul Bogdan Chirieac a declarat că "aici este paradoxul lumii moderne. Statele Unite, lumea occidentală sunt atât de atente cu amenințârile teroriste cu ceea ce se întâmplă în lume în acest moment, în schimb, dictatori demenți, efectiv despre asta este vorba, cu arma nucleară pe mână sunt lăsați să-și asuprească și popoarele și să amenințe și civilizația umană. Rachetele nord-coreene nu sunt intercontinentale, au încercat, nu au putut, e vorba de tehnologie aici. În schimb, rachetele experimentale nord-coreene au căzut în Marea Japoniei, Japonia este foarte îngrijorată și cu siguranță Nordul și Sudul au graniță comună înțesata de militari, inclusiv de americani. Poiate fi folosită arma nucleară acolo, sau în Coreea de Sud. Ori nu poți lăsa asemenea lucruri la voia întâmplării. Sigur că până acum Beijingul este cel care a controlat Phenianul", a declarat Chirieac.
Coreea de Nord a investiti toți banii de alimente în arma atomică și racheta purtătoare, pentru a șantaja Coreea de Sud și SUA ca să primească orez, foametea fiind cumplită în Coreea de Nord, iar modul de viață în Coreea de Nord, spun cei care au scăpat de acolo, seamănă cu lagărele de concentrare naziste", a conchis Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu