O delegație a Congresului american a vizitat Taiwanul pentru a-și manifesta sprijinul pentru insulă împotriva "agresiunii" chineze, marcând prima vizită de acest fel de la învestirea lui Lai Ching-te și la câteva zile după organizarea unor manevre militare majore chineze în zonă.
Michael McCaul, reprezentant republican și președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților, a declarat, în timpul unei întâlniri cu președintele Lai Ching-te, luni, că el și colegii săi oferă un "sprijin neclintit pentru această frumoasă insulă."
Parlamentarul a ajuns duminică în Taiwan, însoțit de o delegație formată atât din democrați, cât și din republicani, subliniind că sprijinul Congresului american pentru insulă este construit pe o "bază bipartizană”, notează Boursorama.
Săptămâna trecută, China a organizat manevre militare de amploare în jurul Taiwanului, la trei zile după discursul de învestire al lui Lai Ching-te, perceput de China ca o "recunoaștere a independenței" insulei.
China consideră Taiwanul ca fiind una dintre provinciile sale, pe care nu a reușit încă să o reunifice cu teritoriul său de la sfârșitul războiului civil și preluarea puterii de către comuniști în 1949.
McCaul a condamnat aceste "exerciții militare amenințătoare", subliniind că acestea spun despre China că "nu este interesată să preia Taiwanul prin mijloace pașnice."
"Toate democrațiile trebuie să se unească împotriva agresiunii și tiraniei. Fie că este vorba de Putin în Rusia, ayatollahul în Iran sau președintele Xi, vecinul nostru din China. O alianță nefastă erodează pacea în lume", a declarat el către Lai.
Lai Ching-te a mulțumit delegației pentru sprijin, sperând că Congresul "va continua să asiste Taiwanul în consolidarea capacităților sale de autoapărare."
"Voi iniția reforme și voi susține apărarea națională pentru a arăta lumii determinarea poporului taiwanez de a-și apăra patria", a afirmat președintele taiwanez.
Statele Unite, care au acordat recunoașterea diplomatică Republicii Populare Chineze în 1979 în detrimentul Taiwanului, rămân totuși cel mai puternic aliat al insulei și principalul său furnizor de arme.
Congresul american a adoptat la sfârșitul lunii aprilie un pachet de asistență militară de opt miliarde de dolari pentru Taiwan. China a avertizat a doua zi că acest sprijin militar nu face decât să crească "riscul de conflict."
Beijingul și-a exprimat luni opoziția față de vizita delegației parlamentare americane în Taiwan și "va lua măsurile necesare pentru a apăra cu fermitate suveranitatea națională și integritatea teritorială", a declarat Mao Ning, un purtător de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe.
"China se opune ferm oricărui contact militar între Statele Unite și Taiwan, înarmării Taiwanului și îndeamnă parlamentarii în cauză să înceteze să sprijine și să facă jocul forțelor separatiste", a adăugat el.
Întrebat luni despre rapiditatea cu care Statele Unite oferă sprijin militar Taiwanului, Michael McCaul a recunoscut că speră să fie "mai rapidă."
Potrivit lui, Xi Jinping "are ambiții îndrăznețe și agresive, și trebuie să punem totul în aplicare pentru ca el să înțeleagă că riscul depășește beneficiul."
"Cheia este să ne asigurăm că Taiwanul dispune de armele necesare pentru descurajare, astfel încât atunci când domnul Xi (Jinping) face acest calcul, să nu-i pară avantajos", a adăugat el.
Washingtonul menține istoric o politică de "ambiguitate strategică" cu privire la o posibilă intervenție militară americană dacă Taiwanul ar fi atacat de China.
Președintele american Joe Biden a indicat el însuși că nu este favorabil independenței Taiwanului, dar că este pregătit să apere militar insula, dacă va fi necesar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu