Confruntări violente în estul Ucrainei, cu morți şi răniţi. Chirieac: Putin vrea jumătate din Ucraina

Estul Ucrainei a devenit un butoi de pulbere, după ce manifestanții proruși au ocupat mai multe clădiri guvernamentale. Duminică, după o manifestație la care au participat circa o mie de persoane, o parte dintre manifestanții proruși au ocupat Primăria  oraşului portuar Mariupol, situat în regiunea Doneţk din sud-estul Ucrainei. Aceste incidente pot duce la continuarea planului președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, de a ocupa estul Ucrainei, a comentat analistul Bogdan Chirieac.

Operaţiunea antitero lansată de forţele guvernului proeuropean din Ucraina împotriva unor insurgenţi înarmaţi proruşi în estul ţării s-a soldat cu "morţi şi răniţi de ambele părţi", a anunţat ministrul ucrainean de interne, Arsen Avakov.

"De partea noastră, un ofiţer al (serviciilor de securitate) SBU (a fost ucis)", scrie Arsen Avakov pe pagina sa de Facebook. În rândurile separatiştilor există "un număr nedeterminat" de victime, adaugă ministrul ucrainean. Ultimele informații vorbesc de doi morți din rândul manifestanților proruși.

Manifestanţi proruşi au ocupat duminică Primăria oraşului portuar Mariupol, situat în regiunea Doneţk din sud-estul Ucrainei, a informat presa digitală locală, potrivit EFE.

Ocuparea Primăriei din Mariupol a avut loc după un miting în favoarea creării 'republicii Doneţk', care a reunit aproximativ 1.000 de persoane în centrul acestui oraş cu aproape jumătate de milion de locuitori.

Citește și: Putin, al doilea mesaj pentru liderii europeni și o pretenție

Potrivit ziarului digital LB.ua, manifestanţii au spart geamurile clădirii, au intrat în Primărie, au dat jos steagurile ucrainene şi au instalat steaguri roşii şi însemne ale regiunii Doneţk. Manifestanţii proruşi au început să ridice baricade cu obiectele de mobilier scoase din Primărie.

Ocuparea Primăriei a survenit la câteva ore după ce guvernul ucrainean a lansat o 'operaţiune antitero' în oraşul Slaviansk, unde, sâmbătă, manifestanţi proruşi înarmaţi au ocupat comisariatul poliţiei şi au înălţat steagul rus la sediul guvernului local.

Chirieac: Transnistria, probabil va fi și ea anexată Rusiei

Despre situația actuală din Ucraina, analistul Bogdan Chirieac spune că în perioada următoare  vom asista "la continuarea planului lui Vladimir Putin. Știam că așa vor decurge lucrurile. Tot estul Ucrainei va lua foc, după anexarea Crimeei. Nu peste tot este mâna Moscovei. În mod real, statul ucrainean este în faliment. Nu plătește salarii, nu plătește pensii, nu plătește ajutoare sociale. De multe ori, rușii din această țară, respectiv un stat creat artificial, dorește în mod real să meargă în Rusia,  unde se fac aceste plăți.

Avem un plan al domnului Putin pe care Occidentul s-a încăpățânat să nu-l vadă. Cu ce se răspunde la acest plan? Cu simboluri. Cu o fregată care vine în Marea Neagră. Ce credeți că poate face fregata aceea? Nu face absolut nimic.

Putin nu va ataca Polonia sau România. Putin vrea jumătate din Ucraina.  

Despre prezența navelor NATO în apele Mării Negre, Chirieac a mai spus că acestea nu reprezintă niciun pericol din punct de vedere militar. Acestea reprezintă un simbol. Ceea ce poate afecta în mod real Rusia ar putea să fie oprirea importurilor de petrol și gaze din această țară. Oprirea fluxurilor financiare, să determini băncile să nu mai împrumute Rusia, acestea sunt lucruri de impact. Dar în niciun caz faptul că Putin continuă   să invadeze Ucraina nu va provoca un conflict armat între țările NATO și Rusia".

"Ucraina se va schimba fundamental pe hartă în lunile următoare, după cum stau lucrurile în săptămânile următoare", a mai declarat Bogdan Chirieac. 

"Forțele ucrainene repostează cum nu se poate mai prost. În momentul când începi atacul împotriva forțelor proruse, ai morți și răniți, lucru care s-a și întâmplat. Situația poate lesene denatura într-un război civil, și pe lângă victimele colaterale vom avea și o precipitare a planului lui Putin de a ocupa estul Ucrainei. Și se pare că nu numai estul Ucrainei, ci și zona de sud, adică accesul la Marea Neagră, până la joncțiunea cu Transnistria, care probabil va fi și ea anexată în perioada următoare" a conchis Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel