Raiffeisen Bank International (RBI) a vorbit despre cum vrea să se retragă din Rusia.
Johann Strobl, directorul general al grupului bancar austriac, a spus că Raiffeisen Bank International (RBI) nu este pregătită să se retragă din Rusia fără compensaţii, transmite Reuters.
"Nu suntem încă în stadiul la care ne putem retrage fără vreo despăgubire", a declarat Johann Strobl, referindu-se la angajamentul băncii de a scinda afacerea din Rusia, care oferă servicii de plăţi pentru sute de firme.
Raiffeisen şi UniCredit încearcă de doi ani să plece din Rusia. La presiunile Băncii Centrale Europene de a-şi grăbi plecarea, directorii celor două bănci au analizat varianta vânzării activelor ruseşti ca modalitate pentru a-şi reduce pierderile, a evita riscul să violeze sancţiunile şi a limita posibilele prejudicii aduse imaginii lor.
Cu toate acestea, Rusia a pus din ce în ce mai multe obstacole în calea companiilor internaţionale care ar dori să plece din Rusia. Guvernul de la Moscova a creat o comisie specială care trebuie să aprobe vânzările de active şi a obligat firmele străine să îşi vândă activele la un discount semnificativ, pe lângă faptul că sunt obligate să plătească o taxă de ieşire.
Luna aceasta, Executivul de la Moscova a decis să înăsprească şi mai mult aceste prevederi, majorând discount-ul pe care vânzătorul trebuie să îl accepte, de la 50% până la 60%, şi dublând taxa de ieşire, până la 35%. În plus, de acum înainte tranzacţiile cu o valoare de peste 50 de miliarde de ruble (515 milioane dolari) vor trebui să obţină şi aprobarea lui Putin.
UniCredit şi Raiffeisen şi-au redus operaţiunile din Rusia dar asigură în continuare unele plăţi, inclusiv în valută în cazul acelor tranzacţii care nu sunt vizate de sancţiuni.
Asta le face active valoroase pentru Rusia, care începând din luna iunie se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte plăţile transfrontaliere, în condiţiile în care majoritatea băncilor ruseşti au fost excluse deja din sistemul internaţional de plăţi SWIFT.
Pentru moment diviziile din Rusia ale UniCredit şi Raiffeisen sunt foarte profitabile graţie dobânzilor ridicate din Rusia, însă restricţiile fac imposibil transferul câştigurilor către băncile mamă.
În cele din urmă, este posibil ca aceste divizii să înregistreze pierderi, dacă situaţia geopolitică va persista, ceea ce le va afecta capitalul, avertizează analiştii, notează sursa citată.
Citește și - Amendă record pentru Raiffeisen Bank. Neregulile grave descoperite
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News