Comisia de anchetă a asaltului de la Capitoliu cere ca Trump să fie tras la răspundere

Sursa foto: Facebook, pagina președintelui Donald Trump
Sursa foto: Facebook, pagina președintelui Donald Trump

Donald Trump este acuzat că a deschis porţile "dezordinii şi corupţiei", astfel că trebuie să fie tras la răspundere, din punct de vedere legal, pentru asaltul asupra Capitoliului. 

Fostul preşedinte republican "a încercat să ne distrugă instituţiile democratice", a declarat Bennie Thompson, preşedintele Comisiei de Anchetă parlamentară, în cursul unei audieri în prime time, care încheie o serie de prezentări publice ale lucrărilor comisiei sale.

"El a deschis calea dezordinii şi corupţiei", a afirmat din nou alesul democrat care, bolnav de Covid, a intervenit prin videoconferinţă.

În opinia sa, toţi cei responsabili de atac, inclusiv la Casa Albă, vor trebui să "răspundă pentru acţiunile lor în faţa justiţiei". "Va trebui să existe consecinţe severe, altfel mă tem că democraţia noastră nu se va recupera", a apreciat el.

Doi membri ai comisiei au prezentat ziua de 6 ianuarie 2021 ca fiind trăită "minut cu minut" de către Donald Trump, pe care l-au acuzat că "nu şi-a îndeplinit sarcina" de comandant şef şi că nu a făcut "nimic" pentru a-i opri pe susţinătorii săi să provoace haos la Capitoliu. Cu toate acestea, el a fost cel care i-a chemat la Washington, ziua în care membrii Congresului urmau să confirme victoria rivalului său democrat Joe Biden la alegerile prezidenţiale.

Această sesiune publică este a opta în şase săptămâni şi a doua difuzată în prime time în toată ţara. Cele precedente s-au concentrat, printre altele, pe rolul extremei drepte în asalt sau pe presiunile exercitate asupra agenţilor electorali de către Donald Trump şi apropiaţii săi.

"Comisia din 6 ianuarie" urmează să elaboreze raportul final, care va fi prezentat în toamnă, scrie Agerpres. 

Donald Trump încă încearcă să schimbe rezultatul alegerilor prezidențiale, la aproape doi ani după ce a pierdut în fața lui Biden

Președintele Adunării din Wisconsin, Robin Vos, a declarat marți că fostul președinte american, Donald Trump, îl presează în continuare să anuleze voturile electorale, din 2020, din Badger, chiar dacă nu există nicio modalitate legală de a face acest lucru și nici măcar nu există temei pentru a lua în considerare o astfel de acțiune.

Trump a profitat de o hotărâre recentă a Curții Supreme din Wisconsin, care interzice urnele de vot în viitoarele alegeri, susținând că decizia instanței potrivit căreia Comisia Electorală din Wisconsin și-a depășit autoritatea prin autorizarea utilizării cutiei ca măsură de atenuare a pandemiei înseamnă că câștigul președintelui Joe Biden în  este invalid.

Trump a întrebat retoric: „Deci, ce face Președintele Robin Vos cu privire la Hotărârea Curții Supreme din Wisconsin care declară ilegale sute de mii de voturi prin urnă?”

În realitate, Trump manipulează opinia publică, întrucât hotărârea judecătorească nu a invalidat niciun vot exprimat prin urnă. În realitate, nici Vos, nici legislatura din Wisconsin nu au autoritatea de a invalida retroactiv voturile sau de a anula voturile electorale.

Dar asta nu l-a împiedicat pe Trump să argumenteze contrariul.

Într-un interviu, Vos a spus că a primit un telefon săptămâna trecută în care fostul președinte a cerut din nou să găsească cumva o modalitate de a inversa rezultatul alegerilor din 2020.

„Este foarte consecvent - își face cazul... și-ar dori să facem ceva diferit în Wisconsin, i-am explicat că nu este permis prin Constituție”, a spus domnul Vos, care a adăugat că fostul președinte „are o altă părere” .

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel