Colegiul Medicilor: Coplata anunțată de ministrul Sănătății este o încercare ipocrită de acoperire a foamei de bani

Măsura introducerii coplăţii este una neavenită în acest moment, o încercare ipocrită de acoperire a foamei de bani, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae.

„Încercarea ipocrită de acoperire sub forma unor tichete dovedeşte foamea de bani, deşi sumele vor minime”, este de părere liderul Colegiului Medicilor. "Vor fi inechităţi. Cei bogaţi vor avea bani să plătească, cei cu 7 milioane nu vor plăti, dar nici cei cu 7 milioane şi un leu nu vor avea suficienţi bani" , a adăugat prof. dr. Astărăstoae.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat aprobarea, în şedinţa de miercuri a Guvernului, a proiectului de lege privind introducerea mecanismului de coplată, prin intermediul unui tichet moderator începând din 2011. Coplata pentru consultaţiile medicului de familie va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de 7 ore va fi de 15 lei. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi de 10 lei, iar una la medicul specialist în afara programului de lucru - 20 lei. Coplata pentru spitalizarea de zi va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continua de 50 de lei/ episod de internare. Categoriile de persoane care sunt scutite de la coplată sunt persoanele cu venituri mai mici de 700 de lei pe lună, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani fără venituri, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă. Adică vor plăti 62% din români. După plafonul de maxim 600 lei/an, un pacient nu va mai achita coplată.

Serviciile de urgență gratuite

Între categoriile de servicii acordate în situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală, până la stabilizarea bolnavului sunt: urgenţe chirurgicale - accidente rutiere, casnice (electrocutare, arsuri etc), de muncă, plăgi prin tăiere, împuşcare, înţepare, apendicite acute, pancreatita acută, colecistita acută, fracturi, etc. În aceeaşi categorie de servicii intră urgenţele medicale - infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, come, colica biliară, renală, etc. Dacă pacientul se internează în spital prin UPU, CPU sau Camera de Gardă, serviciile nu se plătesc.

Alte categorii de servicii pentru care nu se percepe coplata sunt serviciile acordate bolnavilor cu afecţiuni endemo-epidemice: boli infecţioase acute (meningite, encefalite) - până la stabilizarea bolnavului, boli transmisibile - până la negativare. De asemenea, pentru naştere nu se încasează coplata.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel