Semiconductorii viitorului: cipuri electronice făcute din miere de albine ce vor imita creierul uman

Fotografie de la Pok Rie: Pexels
Fotografie de la Pok Rie: Pexels

Ar putea mierea să ofere o soluție la penuria globală de semiconductori și să contribuie la reducerea deșeurilor electronice? 

Un nou studiu din Statele Unite sugerează că mierea ar putea fi folosită pentru a face un cip de computer prietenos cu mediul, care poate procesa și stoca date prin imitarea creierului uman.

Considerate de unii ca fiind viitorul computerelor, așa-numitele sisteme neuromorfe sunt mult mai rapide și consumă mult mai puțină energie decât computerele tradiționale. Inginerii de la Washington State University (WSU) ar fi găsit o modalitate de a le face și mai organice, potrivit Euronews.

Inginerii au descoperit că mierea poate fi folosită pentru a crea un memristore, o componentă asemănătoare tranzistorului care nu poate doar procesa, ci și stoca date în memorie.

”Este un dispozitiv foarte mic, cu o structură simplă, dar cu o funcționalitate foarte asemănătoare cu cele ale unui neuron uman”, a spus Feng Zhao, profesor asociat la Școala de Inginerie și Informatică WSU și autorul studiului.

”Dacă vom putea integra milioane sau miliarde de acești memristori de miere împreună, aceștia vor putea fi transformați mai apoi într-un sistem neuromorf care funcționează ca un creier uman”, a spus Feng Zhao.

Imitând creierul uman

Descoperirile au fost publicate în numărul de luna trecută a Journal of Physics D, dar au fost promovate de Universitatea de Stat din Washington chiar în această săptămână. 

Pentru studiu, cercetătorii au transformat mierea într-o formă solidă și au introdus-o între doi electrozi metalici pentru a imita o sinapsă umană. Conform rezultatelor cercetării, memristore de miere biodegradabilă este capabil să emuleze sinapsele umane și capacitatea lor de a porni și opri foarte rapid, păstrând în același timp unele informații.

Memristore de miere, de grosimea unui fir de păr uman

În viitor, echipa plănuiește să le dezvolte la scară nanometrică, aproximativ 1/1000 dintr-un păr uman, și să grupeze multe milioane sau chiar miliarde împreună pentru a crea un sistem computerizat neuromorf complet.

Creierul uman are peste 100 de miliarde de neuroni cu peste un milion de miliarde de sinapse sau conexiuni între ei. Fiecare neuron este capabil să prelucreze și să stocheze date, ceea ce face creierul mult mai eficient decât un computer tradițional, iar dezvoltatorii de sisteme informatice neuromorfe își propun să imite această structură. 

Mai multe companii, printre care Intel și IBM, au lansat deja cipuri neuromorfe care au echivalentul a peste 100 de milioane de ”neuroni” per cip, dar numărul nu este încă aproape de cel al creierului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel