Cine este Olaf Scholz, potențialul succesor al Angelei Merkel. A fost primarul unui mare oraș german

Cine este Olaf Scholz, potențialul succesor al Angelei Merkel. A fost primarul unui mare oraș german / Sursă foto: Facebook Olaf Scholz
Cine este Olaf Scholz, potențialul succesor al Angelei Merkel. A fost primarul unui mare oraș german / Sursă foto: Facebook Olaf Scholz

Olaf Scholz este favorit să devină cancelar, după formarea unei coaliții de guvernare.

La sfârșitul anului 2019, oferta lui Olaf Scholz de a-i conduce social-democrații germani (SPD) s-a lovit un zid. Membrii au votat în schimb pentru un duo de stânga mai puțin cunoscut, care a promis să renunțe la cooperarea cu creștin-democrații Angelei Merkel.

În cele din urmă, Scholz a fost candidatul către care s-a îndreptat partidul cu privire la viitoarea propunere de cancelar pentru alegerile federale din weekend-ul trecut. Pentru prima dată din 2002, SPD i-a învins pe creștin-democrații cu 26-24%, făcând din Scholz favoritul pentru funcția de cancelar, odată formată o coaliție de guvernare.

De-a lungul anilor, politicienii și jurnaliștii au căutat numeroase descrieri pentru a surprinde manifestările lui Scholz, comparându-l uneori cu un ștrumf, un robot și un funcționar bancar de nivel mediu. Scholz este născut în Hamburg, orașul port de care s-a legat o mare parte din cariera sa politică.

„Este foarte clar, nu vorbește foarte mult”, a spus Mathias Adler, editor al popularului buletin informativ Hamburg Tagesjournal. „Dacă aveți o înțelegere cu el, el este de încredere”, a mai precizat acesta.

Viața timpurie a lui Scholz

Născut în 1958, Scholz a crescut în estul Hamburgului, unde, după terminarea școlii, a studiat dreptul și a devenit avocat. Membru al SPD încă din adolescență, a devenit senator de stat la vârsta de 40 de ani și era cunoscut pentru pozițiile sale dure în materie de ordine și disciplină.

S-a alăturat Bundestagului, parlamentul federal al Germaniei, în 2002, devenind secretarul general al partidului în cel de-al doilea mandat al cancelarului SPD Gerhard Schroeder.

Mai radical în tinerețe, Scholz a devenit discipol al politicii Schroeder’s Third Way, susținându-și planul de revizuire a sistemului german. Aceste reforme, cunoscute sub numele de „Agenda 2010” și destinate să stimuleze creșterea economică, au fost divizorii.

Prin reducerea beneficiilor și protecției muncitorilor, partidul tradițional al muncii a creat o nouă clasă de cetățeni prost plătiți și săraci, o pată neagră care va rămâne impregnată SPD de-a lungul mandatelor Angelei Merkel. După perioada în care a îndeplinit mai multe funcții, inclusiv ministru al Muncii, s-a întors în Hamburg în 2011, unde a devenit primar.

Acolo, Scholz a început să reconstruiască SPD. El a stimulat construcția de locuințe, care a scăzut la niveluri de criză, și a îmbunătățit performanțele școlilor.

El a dragat portul pentru a ancora cele mai mari nave de containere din lume și a renegociat contractele pentru a finaliza în cele din urmă Elbphilharmonie, sala de concerte care s-a deschis cu șase ani în urmă și a costat sume enorme.

„Acesta este unul dintre punctele sale forte, să negocieze și să clarifice ce vrea”, a spus Adler pentru Al Jazeera.

Ce a făcut ca primar

În calitate de primar, Scholz avea o înclinație pentru proiecte grandioase, împingând planuri pentru un zgârie-nori, cunoscut local ca „turnul Scholz”, și propunând să găzduiască olimpiadele, o ofertă combătută de alegătorii orașului prin referendum.

„Se simte foarte încrezător în sine. Încrederea în sine care limitează aroganța”, a adăugat Adler.

Scholz a găzduit summitul G20 în 2017, împotriva sfaturilor de a nu organiza. Au urmat scene de haos în timp ce pătura de stânga a orașului a orașului s-a ciocnit cu poliția, atrăgând atenția presei din întreaga lume și jenându-l pe Scholz, care a fost nevoit să-și recunoască eroarea.

„Scuzele nu au fost atât de ușoare pentru el”, a spus Adler.

În 2017 a fost numit ministru de finanțe de Merkel. Deși împărtășea dorința conservatorilor pentru împrumuturi minime și bugete echilibrate, el a părut să schimbe cursul după umilitul său eșec de a deveni lider în 2019.

„Ar fi greșit să reducem investițiile într-o criză economică”, a spus el ziarului Zeit, precizând că acest lucru a fost făcut în trecut, dar „nu se va mai întâmpla”.

Următoarea criză nu a întârziat să apară și, în timpul pandemiei coronavirusului, Scholz a devenit o figură populară, ridicând temporar limitele de împrumut consacrate constituțional de Germania și a ajutând la menținerea afacerilor pe linia de plutire.

Popularitatea lui Scholz a continuat să crească

La Bruxelles, el a atenuat linia tradițională dură a Germaniei în ceea ce privește împărțirea datoriilor cu ceilalți membri ai UE și a contribuit la adoptarea pachetului de recuperare a coronavirusului de 750 de miliarde de euro (869 miliarde de dolari).

Popularitatea lui Scholz a continuat să crească pe măsură ce cursa electorală se apropia de sfârșit, depășind cu mult pe rivalii săi. În dezbaterile liderilor televizați, el a vorbit depsre planul SPD de a crește salariul minim, de a spori bunăstarea socială și de a investi în protecția climei, scrie AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel