Cine este Elena Giorgiana Hosu, înlocuitoarea Alinei Bica la șefia DIICOT

Alina Bica a demisionat de la conducerea DIICOT, la sfârşitul săptămânii trecute, imediat după ce a fost a arestată în dosarul despăgubirilor aprobate pentru un teren supraevaluat.

Alina Bica a fost eliberată luni din funcţia de procuror-şef al DIICOT, printr-un decret semnat de preşedintele Traian Băsescu. Locul ei va fi luat de un adjunct, un anchetator cu 19 ani de experienţă, potrivit Digi 24.

„Secția de procurori a CSM a dispus suspendarea din funcția de procuror, până la soluționarea definitivă a cauzei doamnei procuror-șef ca urma re a luării măsurii arestive preventive față de aceasta. (....) În raport de soluția care se va dispune își va relua activitatea sau va fi exclusă din magistratură, potrivit prevederilor legale”, a anunțat președintele CSM, Gheorge Muscalu.

Conducerea DIICOT va fi asigurată de Elena Giorgiana Hosu. Magistratul este numărul doi în DIICOT din luna mai a anului trecut, după ce a fost propusă de premierul Victor Ponta, pe atunci şi ministru interimar la Justiţie, pentru funcţia de procuror-şef adjunct.

„Crearea unei structuri proprii de poliţie judiciară probabil e în proiectul oricărui procuror DIICOT, pentru că e o realitate şi e o structură funcţională până la urmă. Nu trebuie decât apropiată într-o formă legală DIICOT-ului”, spunea Elena Giorgiana Hosu.

Printre cele mai cunoscute dosare soluţionate în cariera sa este cel în care omul de afaceri israelian Sorin Beraru a fost anchetat pentru fraudarea cu peste 3,5 milioane de dolari a societăţii CICO. După ce a încercat să o mituiască pe procuroare cu jumătate de milion de euro pentru a renunţa la anchetă, afaceristul a ajuns după gratii, cu o sentinţă de şapte ani de închisoare.

Elena Hosu are şi experienţă de manager. Până să ajungă procuror-şef adjunct al DIICOT, a condus, timp de cinci ani, biroul de combatere a macrocriminalității economico-financiare din cadrul Direcţiei. Ea a intrat în magistratură în 1995 şi a ajuns, după doar trei ani, la Parchetul General, unde a soluţionat dosare până în 2004, când a intrat în DIICOT.

Potrivit declaraţiei de avere, nu are în proprietate nicio locuinţă şi nici maşini, însă are credite bancare în valoare de 50 de mii de euro.

Activitatea profesională a Elenei Hosu

2013 - prezent-procuror-şef adjunct al DIICOT

2012 - 2013 - procuror-șef al Servicului de combatere a macrocriminalității economico-financiare, DIICOT

2007 - 2012 - procuror-șef al Biroului de combatere a macrocriminalității economico-financiare, DIICOT

2004 - procuror în cadrul DIICOT 1998 - 2004 - procuror în cadrul Parchetului General

1995 - 1998 - procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1

1995 - absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel