Cercetătorii au aflat de ce o anumită specie de pinguini își abandonează într-un mod misterios primul ou

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Cei mai puțin studiati pinguini din lume depun două ouă în fiecare sezon de reproducere, dar pe primul îl abandonează.

De cele mai multe ori, oul depus inițial de pinguinii cu creasta erectă (Eudyptes sclateri) se rostogolește pur și simplu. Dar uneori, femela își va abandona în mod intenționat primul născut, ajungând până la a-l împinge afară din cuib.

Comportamentul bizar a fost observat pentru prima dată în 1998 și abia acum cercetătorii care au efectuat pentru prima oară munca de teren pe insulele îndepărtate, nelocuite ale pinguinului, cred că au aflat ce se întâmplă de fapt.

O reanalizare a datelor vechi sugerează că acești pinguini subantarctici, al căror număr a scăzut brusc în ultimii 50 de ani, sunt forțați la pruncucidere directă și indirectă, deoarece nu găsesc aceeași cantitate de krill și calmari ca strămoșii lor.

Deoarece primul ou pe care îl depun pinguinii este mult mai mic decât al doilea, mamele aleg să-l păstreze pe cel din urmă. Deși există câteva teorii, cercetătorii din spatele acestui nou studiu bănuiesc că oul anterior este mai mic deoarece se formează în timp ce păsările încă migrează către insulele lor de reproducere de pe coasta de sud a Noii Zeelande. Al doilea este depus la aproximativ cinci zile după primul.

Deși comună pentru toate cele șapte specii de pinguini cu crestă, diferența de mărime a ouălor este foarte neobișnuită pentru majoritatea păsărilor. Datele despre pinguinii cu creasta erectă au, evident, mai multe decenii, dar aceste păsări sunt trecute cu vederea științific, probabil din cauza habitatelor lor îndepărtate.

Ar putea fi vorba de o problemă evolutivă

Înțelegerea modului în care aceste păsări se înmulțesc este crucială pentru conservarea lor. Dacă oamenii de știință au dreptate, acești pinguini ar putea suferi de o problemă evolutivă care nu se mai dovedește utilă în lumea modernă și fac tot posibilul să se adapteze.

Cu mai multă hrană disponibilă pentru mamă, „oul B” are caracteristici care îi conferă un avantaj inerent față de „oul A” depus anterior. Este mai mare, iar acești pinguini au tendința de a-l pune pe cel mai mare în partea din spate atunci când clocesc.

Mărimea oului B indică, de asemenea, mamei că puiul are șanse mai mari de supraviețuire.

Din toate cele 113 cuiburi studiate de cercetători în 1998, aproximativ 80% din ouăle A au fost pierdute înainte sau în ziua în care oul B a fost depus. Restul s-au pierdut la o săptămână după aceea, scrie Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel