Banii pe care îi plătesc casele de Asigurări de Sănătate diferitelor firme private se stabilesc la bunul plac al şefilor acestora. Sistemul este netransparent şi pare a fi făcut la mica înţelegere între privaţi şi administratorii banului public. Diferite unităţi medicale private au obţinut preţuri diferite pentru aceeaşi prestaţie, tariful pe caz rezolvat fiind diferit în funcţie de criterii care rămân obscure marelui public. Cu toate acestea, contractul cadru prevede clar că „valoarea definitivă a unui punct este unică pe ţară”. Mai mult, în cadrul aceluiaşi centru medical, există diferenţe discriminatorii între diferitele specialităţi medicale.
De Ce News a intrat în posesia unor informaţii privind decontările de bani publici către centrele medicale private. Un pacient al Centrului Medical Unirea „costă” mai mult sistemul public decât dacă s-ar trata în alte unităţi medicale private. Astfel, în cazul specialităţii obstretică-ginecologie, tariful mediu pe caz rezolvat este de 2.000 de lei în Bucureşti, în timp ce, la o unitate sanitară din Timişoara tariful decontat de Casa de Asigurări scade la 1.400 de lei. În oraşe mai mici, pacienţii sunt şi mai „ieftini”. Astfel, la Bacău acelaşi serviciu medical costă 970 de lei, pe zi de spitalizare, iar la Suceava doar 850 de lei. Aceste lucruri se întâmplă în condiţiile în care contractul cadru al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) menţionează că „plata prin tarif pe serviciu medical este stabilită în funcţie de numărul de servicii medicale şi de valoarea unui punct”, iar „valoarea definitivă a unui punct este unică pe ţară şi se calculează de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prin regularizare trimestrială, conform normelor, până la data de 25 a lunii următoare încheierii fiecărui trimestru”.
Discriminarea plăţilor efectuate de CNAS apare şi între diferitele specialităţi medicale din cadrul aceleiaşi unităţi . Astfel, la Medlife, tariful pe caz rezolvat la pediatrie este 2.000 de lei, în timp ce la chirurgie este de doar 2.400, iar diferenţa de complexitate a celor două servicii medicale nu poate fi pusă în discuţie. La Euroclinic, cazul rezolvat de chirurgie este mai ieftin, adică 2.300 de lei, iar tariful de la Centrul Medical Unirea - 2.100 de lei - se apropie de suma plătită pentru pediatrie la Medlife, diferenţa dintre acestea fiind de numai 100 de lei.
Reprezentanţii CNAS nu au comentat aceste cifre şi nu au oferit o explicaţie despre cum se fac negocierile cu unităţile sanitare şi de ce este loc de arbitrar între acestea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu