Cele trei Rome și noile linii geopolitice

De la căderea capitalei bizantine Constantinopol, lupta între a doua Romă a împăratului Constantin și cea de a treia Romă aflată la Moscova țarilor a fost și rămâne unul din subiectele principale de geopolitică din interiorul bisericilor creștin ortodoxe orientale.

Moscova a câștigat statutul de a treia Romă ca urmare a decăderii militare, politice și economice a Imperiului Bizantin. Rusia istorică și-a asumat rolul de capitală a creștinismului ortodox ca urmare a ocupării Constantinopolului de către imperiul otoman.

Asistăm, astăzi, la una din cele mai dure lupte pe care Rusia lui Putin le duce împotriva influenței asumate de către patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului. Specialiștii în istoria bisericilor creștine ortodoxe recunosc autoritatea spirituală, venită din istorie de la Sfântul Andrei, a tronului patriarhal din Constantinopol. În contextul modern al dialogului religios există șantiere care s-au dezvoltat în același timp, care au cunoscut o evoluție paralelă și, care de câteva săptămâni, se pare că și-au găsit noi dimensiuni de reașezare.

Primul șantier de care vorbim este tentativa patriarhiei de la Constantinopol de a recunoaște autocefalia bisericii creștine ortodoxe din Ucraina. Această autocefalie ucraineană reprezintă pentru ortodoxia rusă o lovitură fundamentală având în vedere faptul că pentru patriarhul de la Moscova teritoriile ucrainene aparțin canonic de biserica ortodoxă rusă în baza vechiului principiu de împărțire teritorială a imperiului țarist. Faptul că Patriarhia Constantinopolului, de câteva săptămâni, a deschis un dialog amplu și activ cu reprezentanții Patriarhiei ucrainene pentru recunoașterea, la început, a existenței unui teritoriu canonic distinct și independent de cel al Rusiei, guvernat de către o biserică ortodoxă ucraineană, urmată logic de recunoașterea autocefaliei acesteia, reprezintă una din marile tensionări care are loc între a doua și a treia Romă.

Această mișcare de forță este văzută de către Patriarhia de la Moscova ca o tentativă de construire a unui Vatican Ortodox, cu un împărat ortodox bizantin sau unui Papă estic în persoana patriarhului din Constantinopol. În paralel, la Washington, aflat timp de o săptămână, Patriarhul Filaret al Kievului și întregii Ucraine a avut întâlniri și discuţii cu lideri de opinie din presa americană precum și cu diverse personalități politice americane, incluzându-l și pe fostul vice președinte Biden, într-un efort deschis de a obține sprijin politic pentru recunoașterea autocefaliei ucrainene.

Vezi continuarea pe DEFENSEROMANIA.RO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel