Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a anunţat joi că a transmis guvernului rus plângerile depuse de aproape 400 de rude ale victimelor zborului MH17 doborât cu o rachetă în iulie 2014 deasupra Ucrainei, informează AFP.
Guvernul rus are la dispoziţie 16 săptămâni pentru a-şi 'prezenta observaţiile', a declarat CEDO. 'Suntem la începutul unei proceduri care ar putea dura luni sau chiar ani', a adăugat Curtea.
Rusia neagă orice responsabilitate în prăbuşirea avionului Malaysia Airlines. Toţi cei 298 de pasageri de la bordul său, dintre care o treime erau olandezi şi 38 australieni, şi-au pierdut viaţa în această tragedie aeriană.
Avionul Boeing 777 decolase de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, dar a fost doborât în plin zbor deasupra estului separatist prorus al Ucrainei la 17 iulie 2014.
O echipă de anchetatori internaţionali condusă de Olanda a stabilit că zborul MH17 a fost doborât cu o rachetă Buk de concepţie sovietică, lansată de o baterie mobilă adusă din Rusia.
Într-un comunicat, CEDO indică faptul că 'reclamanţii susţin, în special, că Federaţia Rusă este direct sau indirect responsabilă de distrugerea avionului şi că ea nu a efectuat o investigaţie adecvată în legătură cu această catastrofă şi nici nu a cooperat cu alţi anchetatori'.
Reclamanţii sunt '380 de persoane originare din Germania, Australia, Belgia, Canada, SUA, Hong Kong, Indonezia, Israel, Malaezia, Noua Zeelandă, Olanda, Filipine, Marea Britanie şi Vietnam', a precizat CEDO.
Vezi și: Islanda, condamnată de CEDO! Acuzată de sfidare evidentă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu