CEDO a înregistrat o cerere oficială interstatală din partea Ucrainei împotriva Rusiei

CEDO a înregistrat o cerere oficială interstatală din partea Ucrainei împotriva Rusiei / FOTO: Pexels
CEDO a înregistrat o cerere oficială interstatală din partea Ucrainei împotriva Rusiei / FOTO: Pexels

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasburg a anunţat că a înregistrat o cerere oficială din partea Ucrainei împotriva Rusiei, o procedură destul de rară, menită să constate încălcările drepturilor omului comise de Moscova de la începutul invaziei în ţara vecină, transmite AFP. 

'Pe 23 iunie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a primit o cerere completată în mod oficial în acest caz', care se referă la 'acuzaţiile guvernului ucrainean privind încălcări masive şi flagrante ale drepturilor omului comise de Federaţia Rusă în operaţiunile sale militare pe teritoriul Ucrainei din 24 februarie 2022', a declarat Curtea, braţul judiciar al Consiliului Europei.

'CEDO a primit acum o solicitare completă din partea guvernului ucrainean, în care acesta afirmă că Federaţia Rusă a invadat ilegal Ucraina şi că invazia şi ocuparea anumitor părţi ale Ucrainei continuă'

Până în prezent, CEDO a primit din partea Kievului doar cereri pentru 'măsuri provizorii', rezervate situaţiilor de urgenţă. Astfel, Curtea a solicitat Moscovei în repetate rânduri să pună capăt acţiunilor sale în Ucraina, cereri rămase fără rezultat. 'Curtea a primit acum o solicitare completă din partea guvernului ucrainean, în care acesta afirmă că Federaţia Rusă a invadat ilegal Ucraina şi că invazia şi ocuparea anumitor părţi ale Ucrainei continuă', potrivit CEDO.

'Conform guvernului ucrainean, Federaţia Rusă a desfăşurat atacuri ţintite, nediscriminatorii şi disproporţionate împotriva civililor şi a bunurilor acestora pe teritoriul Ucrainei, încălcând toate normele dreptului internaţional aplicabile'. În mod normal, Moscova continuă să fie legată de deciziile CEDO pentru toate acţiunile comise până la jumătatea lunii septembrie, chiar dacă Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei la jumătatea lunii martie.

Dar această procedură iniţiată de Kiev ar putea avea un efect redus deoarece Moscova a decis la începutul lunii iunie să nu mai aplice deciziile CEDO. Petiţiile interstatale, proceduri prin care un stat dă în judecată un al stat, sunt rare. Din 1953 au fost doar circa 20 de astfel de cazuri.

Luând în considerare această cerere, în prezent sunt în curs cinci petiţii interstatale depuse de Ucraina împotriva Rusiei în ultimii ani. De asemenea, CEDO a primit 8.500 de cereri individuale referitoare la evenimentele din Crimeea, estul Ucrainei sau Marea Azov. Statul condamnat ar putea fi nevoit să plătească zeci de milioane de euro statului vătămat. 

Citește și - Oligarhul Oleg Deripaska consideră invazia Rusiei din Ucraina "o eroare colosală"

Oligarhul rus Oleg Deripaska a calificat marţi drept "o eroare colosală" conflictul din Ucraina, unde Rusia a lansat în februarie o amplă ofensivă, afirmaţii de o rară virulenţă din partea unui reprezentant al elitei ruse, informează AFP și Agerpres. 

"Oare este în interesul Rusiei să distrugă Ucraina? Bineînţeles că nu, aceasta ar fi o eroare colosală", a spus Deripaska în cadrul unei rare conferinţe de presă susţinute la Moscova.

Oleg Deripaska este considerat apropiat al președintelui Putin. Acesta face apel la pace

Oligarhul rus Oleg Deripaska, considerat un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a mai făcut anterior apel la pace. La sfârşitul lui martie, el şi-a exprimat opinia că războiul din Ucraina este o nebunie care, din cauza poziţiei radicale a ambelor părţi, va dura mult timp şi va fi o ruşine pentru generaţii de acum înainte.

Rusia a lansat o vastă ofensivă militară în Ucraina la 24 februarie pentru 'demilitarizarea' şi 'denazificarea' ţării vecine, acuzând-o de un pretins genocid împotriva populaţiei rusofone.

Rezistenţa încrâncenată a forţelor ucrainene a forţat Rusia să-şi revizuiască ambiţiile (de a cuceri întreaga Ucraină) şi să se concentreze pe estul ţării. Luptele în Donbas sunt deosebit de înverşunate, iar trupele ruse avansează lent.

Oligarhul rus Mihail Hodorkovski avertizează: Dacă NATO nu va ajuta Ucraina să câștige războiul, Putin va invada teritoriul NATO. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel