România intră în etapa decisivă a alegerilor prezidențiale, cu George Simion (AUR) și Nicușor Dan (independent) în lupta pentru cea mai înaltă funcție în stat. Pe 15 mai, alegătorii trebuie să fie atenți nu doar la cine votează, ci și la modul corect de a-și exprima votul, pentru ca opțiunea lor să fie valabilă și numărată.
Votul valabil exprimat este atunci când ştampila cu menţiunea VOTAT":
Totodată, votul este valabil şi când este exprimat în condiţiile legale, dar buletinul a fost introdus de către alegător în altă urnă decât cea corespunzătoare scrutinului pentru care este întrebuinţat.
Votul exercitat la secţia de votare din ţară sau din străinătate este valabil exprimat şi în situaţia în care tuşul se imprimă pe cealaltă pagină interioară ca urmare a plierii buletinului de vot purtând menţiunea TATOV şi/sau tuşul s-a imprimat/transferat şi pe versoul foii unde se află patrulaterul pe care a fost aplicată ştampila cu menţiunea VOTAT".
Sunt considerate nule şi nu intră în calculul voturilor valabil exprimate:
În ceea ce priveşte votul exercitat prin corespondenţă, acesta este valabil exprimat atunci când autocolantul cu menţiunea VOTAT" corespunzător turului de scrutin:
Votul exercitat prin corespondenţă este valabil exprimat şi în situaţia în care buletinul de vot descărcat de către alegătorul prin corespondenţă, în condiţiile legii, conţine numai pagina pe care a fost exprimată opţiunea acestuia prin lipirea autocolantului cu menţiunea "VOTAT.
Buletinele de vot prin corespondenţă nu poartă ştampila de control a unui birou electoral.
În cazul votului exercitat prin corespondenţă, sunt considerate nule şi nu intră în calculul voturilor valabil exprimate:
În cazul în care în acelaşi plic interior au fost introduse două sau mai multe buletine de vot de acelaşi fel (corespunzătoare aceluiaşi tur de scrutin), acestea sunt declarate nule prin decizie a biroului electoral al secţiei de votare din străinătate care îndeplineşte atribuţiile prevăzute de lege pentru biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, precizează BEC.
Totodată, în cazul votului exercitat prin corespondenţă, sunt nule următoarele plicuri exterioare sau interioare:
Plicurile exterioare livrate după expirarea termenului legal se anulează prin decizie a biroului electoral al secţiei de votare din străinătate care îndeplineşte atribuţiile prevăzute de lege pentru biroul electoral pentru votul prin corespondenţă.
***
Dacă pe buletinul de vot alegătorul desenează un patrulater în care înscrie numele şi prenumele unei persoane, reale sau fictive, alta decât cele două validate de BEC, acea persoană nu va fi înscrisă în procesele-verbale întocmite pentru consemnarea rezultatelor, potrivit AEP.
Desenarea acelui chenar pe buletinul de vot nu oferă posibilitatea contorizării voturilor pentru persoana astfel adăugată.
***
Doi candidaţi din 11 au ajuns în finala competiţiei electorale.
Biroul Electoral Central a stabilit, pe 9 mai, machetele buletinelor de vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, ordinea de înscriere a candidaţilor fiind cea în funcţie de numărul voturilor valabil exprimate obţinute la primul tur de scrutin şi anume: primul - George Simion (40,96%) şi al doilea - Nicuşor Dan (20,99%), potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu