EXCLUSIV  Ce trebuie să schimbe România pentru a fi acceptată în OCDE / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @rawpixel.com
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @rawpixel.com

România este pe drumul cel bun pentru aderarea la OCDE, având o economie diversificată și complexă, iar pentru a finaliza procesul, trebuie să îndeplinească anumite criterii specifice.

Luca Niculescu, Secretar de Stat în cadrul Ministerul Afacerilor Externe și Coordonator Național pentru procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în septembrie 2022, a explicat că procesul de aderare la OCDE presupune îndeplinirea unor criterii, cum ar fi statutul de stat democratic și o economie relevantă și diversificată. Potrivit acestuia, OCDE este un club al economiilor dezvoltate și al țărilor democratice cu economii complexe. El a mai subliniat că România este pe un drum bun pentru aderare datorită economiei sale diversificate.

„Există câteva criterii care te califică pentru a intra în procesul de aderare la OCDE. Trebuie să fii un stat democratic – este unul dintre ele; trebuie să ai o economie relevantă, o economie complexă, să nu depinzi doar de o ramură. Mai sunt câteva criterii stabilite printr-un raport al OCDE în urmă cu 10-12 ani.

OCDE-ul este clubul economiilor dezvoltate și al țărilor democratice cu economii dezvoltate. Deci, cam aceasta ar fi esența profilului candidatului la OCDE.”, a spus Luca Niculescu.

„Harvard University a stabilit că suntem pe locul 20 ca grad de diversificare a economiei. Aici ne-am califica.”, a completat Val Vâlcu.

„România este pe un drum foarte bun pentru aderarea la OCDE și este o economie suficient de complexă, de sofisticată. Poate și din cauza aceasta este un drum foarte interesant pentru că avem toate aceste capitole unde avem discuții extrem de intense cu colegii de la OCDE, pentru că țările care au intrat înaintea noastră, multe dintre ele, erau țări cu economii ceva mai mici. Dintr-o dată vine o țară precum România care, la nivelul Uniunii Europene, este o țară puternică, cu o economie diversificată, complexă și trebuie să discutăm toate aceste aspecte cu cei de la OCDE, în perspectiva extinderii.”, a spus Luca Niculescu.

1. -imagine fara descriere- (luca-niculescu_31918100.jpg)

Ce trebuie să schimbăm?

Luca Niculescu a vorbit despre procesul de aderare a României la OCDE și a explicat că acesta a început oficial în iunie 2022, când a fost prezentată o „foaie de parcurs” cu măsurile necesare. El a menționat necesitatea unor schimbări legislative și a modificării unor norme și practici, precum și aderarea României la Convenția Internațională Anti-mită, un pas important pentru a combate mita transfrontalieră.

„Noi am primit o scrisoare de invitație pentru a adera în ianuarie 2022, pe urmă, putem spune că procesul a început propriu-zis în iunie 2022 când cei de la OCDE au venit la București cu o așa-numită foaie de parcurs, cu un plan care este public, cu ce avem de făcut, capitol cu capitol, punct cu punct, pentru a adera la OCDE.

În fiecare dintre aceste 26 de capitole trebuie luate unele măsuri. Unele privesc niște schimbări legislative, în altele este vorba numai de schimbarea unor norme, a unor practici, a unor conduite.

De exemplu, una dintre condițiile obligatorii era ca România să adere la Convenția Internațională Anti-mită care este unul dintre cele mai importante instrumente juridice internaționale de combatere a mitei transfrontaliere. Sincer, noi luptăm de multă vreme pentru a adera la această Convenție.”, a spus Luca Niculescu.

„Cine ne oprește? E o semnătură.”, a spus Val Vâlcu.

„Trebuie ca OCDE-ul să spună că sistemul de justiție din țara ta este suficient de bun, suficient de performant pentru ca țara să adere la Convenția Anti-mită. Noi am reușit să o facem acum doi ani grație unei acțiuni foarte bune a colegilor de la Ministerul Justiției, în primul rând a celor de la DNA care s-au dus ani de zile și au discutat cu cei de la OCDE și pe urmă a fost o acțiune în Parlament, o ratificare destul de rapidă.

Este un semn foarte bun, pentru că la OCDE este vorba despre investiții, despre credibilitate și este un semn foarte bun pentru investitorii internaționali. Faptul că ești în această Convenție este o garanție că investițiile lor sunt protejate.”, a spus Luca Niculescu la DC News. 

Video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel