Ce spun părinţii despre examenul naţional cu basm şi meteoriţi

98289-publimedia-octav-ganea-3
98289-publimedia-octav-ganea-3

Cei peste 220. 000 de absolvenţi al claselor a VIII-a au susţinut, luni, prima probă scrisă la Limba şi literatura română, din cadrul examenului de evaluare naţională. Pentru majoritatea elevilor, testul a fost considerat "uşor" sau "foarte uşor", dar, după o analiză la rece, s-a constatat că unele puncte nu au fost chiar atât de bine tratate.

La primul subiect se cerea analizarea unui fragment din  basmul "Rodul tainic" a lui Ion Slavici. Într-o compunere de 10-15 rânduri, elevii au fost puşi să explice de ce "Rodul tainic" aparţine genului literar basm.

Al doilea subiect le cerea elevilor un răspuns la întrebări de genul: dimensinea posibilă a meteoriţilor; locul în care s-au format; scopul examinării directe a acestora", răspunsuri pe care le găseau  în textul prezentat pentru analiză.

Pentru ultimul punct din testarea naţională, elevii avea de scris o compunere scurtă în care erau rugaţi să descrie un tablou impresionant din natură, real sau imaginar.

Ţinând cont de acest aspect, am cerut opinia domnului Adrian Topor, vicepreşedintele executiv al Federaţiei Naţionale a Asociaţilor de Părinţi, care ne-a declarat că, referitor la gradul de dificultate al subiectelor, părerile sunt împărţine. Pentru copiii şi părinţii care nu au reuşit să abordeze în totalitate subiectele, aceştia vor derclară că tematica nu a fost abordată în şcoală, pe când, pentru cealaltă tabără, subiectele li s-au părut accesibile, chiar uşoare.

Totuşi, după opinia neprofesională, după cum a precizat domnul Topor, subiectele de luni de la evaluarea naţională nu au ieşit din gradul de dificultate din anii trecuţi. Diferenţa este că actualii absolvenţi ai gimnaziului au început, conform programei, mai tărziu subiecte referitoare la exprimarea liberă, după ce ani la rândul s-a mers pe o  analiză a unui text care trebuia învăţată pe de rost.

De asemenea, părintele unei eleve cu media generală de 9. 90 de la Şcoala 49 din Vatra Luminoasă, ne-a declarat că subiectele au fost de un grad mediu de dificultate, iar cu puţină atenţie se puteau aborda toate punctele cerute în test.

Pentru părinţii unei perechi   de elevi de la Scoala 156 din Sectorul 6, emoţiile sunt mult mai mari. Mama acestora ne-a declarat şi ea că tematica subiectelor a fost parcursă în şcoală, iar pentru ultimul punct din testare s-a făcut simulări la clasă. La acest subiect, băiatul a abordat tema unui peisaj de vară, pe când fata a descris, într-o scurtă compunere, un peisaj de iarnă, folosind metaforele şi epitetele.

Citeşte şi:

Baremul de corectare pentru varianta 7 de la Limba şi literatura română, de la examenul de evaluare naţională

Având experienţa anilor trecuţi de la evaluările naţionale, nici anul acesta nu vom scăpa de numeroasele "perle" care au făcut deliciul cititorilor pentru multă vreme.

Următoarea probă, la matematică, va fi miercuri, pe 22 iunie. Cei peste 220.000 de elevi vor fi repartizaţi la liceu pe baza mediei de la această evaluare şi a celei generale din clasele V-VIII.

Din fericire, niciun elev nu va pica examenele naţionale, cu excepţia celor care vor fi acuzaţi sau prinsi pentru fraudă, pentru că liceul este obligatoriu cel puţin până în clasa a X-a.

Pe 24 iunie vor fi afişate rezultatele, pînă la ora 14, şi tot în aceeaşi zi, în intervalul orar 14 - 18, vor fi depuse contestaţiile. Rezolvarea contestaţiilor are loc în perioada 25 - 26 iunie, iar pe 27 iunie vor fi afişate rezultatele finale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel