Astfel, cetăţenii pot să contribuie în mod anonim la lupta împotriva cartelurilor şi a altor practici anticoncurenţiale, printre care se numără înţelegerile asupra preţurilor sau a ofertelor prezentate în cadrul procedurilor de achiziţii publice, nepermiterea intrării pe piaţă a unor produse ori excluderea neloială a competitorilor.
Potrivit sursei citate, practicile anticoncurenţiale pot să provoace daune imense economiei Europei, să blocheze accesul consumatorilor la o gamă mai largă de bunuri şi servicii la preţuri rezonabile, să frâneze inovarea şi să ducă la încetarea activităţii societăţilor.
Instrumentul vine în beneficiul consumatorilor şi al economiei UE
„Dacă sunt îngrijoraţi din cauza unor practici comerciale pe care le consideră incorecte, cetăţenii au posibilitatea de a contribui la îndreptarea situaţiei. Informaţiile din interior pot fi un instrument important care să ajute Comisia să identifice cartelurile şi alte practici anticoncurenţiale. Noul nostru instrument permite cetăţenilor să furnizeze informaţii, păstrându-şi totodată anonimatul. Datorită acestor informaţii, investigaţiile noastre se pot încheia cu succes într-un ritm rapid şi cu o eficacitate sporită, ceea ce este în beneficiul consumatorilor şi al economiei UE în ansamblul său”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul european responsabil cu politica în domeniul concurenţei.
Până în prezent, majoritatea cartelurilor au fost depistate prin intermediul programului de clemenţă al Comisiei, care permite întreprinderilor să raporteze propria implicare într-un cartel în schimbul unei reduceri a amenzii care le-a fost aplicată.
[citeste si]
Prin intermediul noului instrument, cetăţenii care au informaţii despre existenţa sau funcţionarea unui cartel ori a altor tipuri de încălcări ale normelor antitrust pot să contribuie, la rândul lor, la încetarea acestor practici, precizează comunicatul Comisiei Europene.
Cei care nu vor să fie anonimi au telefoane speciale
Noul sistem sporeşte probabilitatea depistării şi a urmăririi penale a încălcărilor, astfel întreprinderile fiind descurajate şi mai mult de la formarea de carteluri sau de la rămânerea în acestea ori de la adoptarea altor tipuri de comportament anticoncurenţial ilegal. Prin urmare, acest sistem completează şi consolidează eficacitatea programului de clemenţă al Comisiei.
„Noul instrument protejează anonimatul persoanelor care denunţă nereguli prin intermediul unui sistem de mesagerie criptat, special conceput, ce permite comunicarea în ambele sensuri. Serviciul este gestionat de un prestator extern de servicii specializate, care are rolul de intermediar. Acesta furnizează doar conţinutul mesajelor primite, fără a transmite metadate care ar putea fi utilizate pentru identificarea persoanei ce oferă informaţiile”, se mai arată în comunicat.
Persoanele care sunt dispuse să îşi dezvăluie identitatea pot contacta direct serviciul Comisiei din domeniul concurenţei, având la dispoziţie un număr de telefon şi o adresă de e-mail speciale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News