Șeful Serviciului Pregătire Intervenție Polițienească, Cătălin Zevedei, a vorbit despre necesitatea digitalizării Poliției Române, dar și de aplicația dezvoltată de el și alți colegi pentru a ușura „sistemul”.
Șeful Serviciului Pregătire Intervenție Polițienească, Cătălin Zevedei, este invitatul zilei la ”Culisele Justiției”, emisiune realizată de Laura Duță.
Șeful Serviciului Pregătire Intervenție Polițienească, Cătălin Zevedei, a fost invitatul zilei la ”Culisele Justiției”, emisiune realizată de Laura Duță. Invitatul a abordat multiple subiecte ce preocupă structurile din Poliția Română, iar câteva dintre acestea au vizat activitățile trupelor speciale, dar și necesitatea digitalizării Poliției pentru a ușura întregul sistem.
Structurile specializare din MAI prezintă diferite standarde pe care polițiștii trebuie să le atingă, iar în privința trupelor speciale nu este nicio excepție. Șeful Serviciului Pregătire Intervenție Polițienească, Cătălin Zevedei, ne-a spus că, de obicei, „meseria asta te cheamă ea”, astfel că mulți dintre angajații structurilor specializare se oferă singuri să facă parte din acestea.
Intrarea în structurile menționate nu e chiar atât de ușoară, astfel că polițiștii sunt supuși unor antrenamente intense - unele ajungând și la șase luni - pentru a fi asigurat un „scor” cât mai mare.
„În momentul în care accede la această structură, el va trebui să treacă de niște teste fizice și psihologice. Standardul e destul de ridicat. Fără o pregătire inițială destul de lungă, poate chiar și șase luni, nu poți trece aceste standarde, cel puțin din punct de vedere fizic. Standardul e unul destul de ridicat. Odată pătruns într-o asemenea structură trebuie să te menții la nivelul la care sunt și ceilalți colegi pentru că valoarea echipei e dată de efectivul colectiv.”, ne-a spus invitatul.
De asemenea, polițiștii din structurile specializate au parte de antrenamente intense și după ce au fost selectați în cadrul departamentelor speciale. Însă lucrurile sunt „flexibile”, astfel că ei trebuie să-și programeze ședințele de „cardio” în funcție de misiuni.
„Se antrenează din punctul de vedere al condiționării fizice atât de mult cât este nevoie pentru îndeplinirea cu succes a misiunilor. Nu vă pot spune exact un timp. Ei au și programe de lucru diferite, lucrează în ture, trebuie să-și planifice pregătirea fizică și în funcție de misiune. De cele mai multe ori, datorită fișei postului, polițiștii care se încadrează în aceste structuri au deja competențe în arte marțiale, sunt foști luptători ai sportului de contact și nu mai au nevoie de expertiza instructorului din cadrul structurilor de pregătire profesională. De cele mai multe ori ne ajutăm și reciproc.”, a mai punctat Cătălin Zevedei.
Printre alte particularități ale cadrelor speciale de poliție se numără și armamentul superior folosit. Și acesta, bineînțeles, este folosit în funcție de misiunile pe care le au forțele de ordine.
„Față de polițiștii care activează în stradă dispun de un armament superior și din punctul de vedere al gamei de muniții folosite. Armament tactic, de la calibre de 9mm și până la unele foarte mari.”, a mai punctat el.
„Este important să digitalizăm și pregătirea polițiștilor. În urma pregătirii cadrelor se generează foarte multe rezultate. Pentru a scăpa de acele mii de hârtii, de acel „du-te vino” și de semnăturile fizice, digitalizarea e soluția. Am dezvoltat împreună cu polițiștii din DCTI (N.R. Direcţia Comunicaţii si Tehnologia Informației) o aplicație în care implementăm toate activitățile de pregătire la nivelul poliției române per polițist.”, a încheiat invitatul, pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu