La peste o săptămână de la nominalizarea procurorilor pentru șefia Parchetelor, Comisia Europeană intervine și prin vocea lui Mark Gray, arată că procedura recomandată pentru numirile procurorilor în România nu a fost respectată, potrivit Agerpres. Ambasada SUA şi cea a Marii Britanii au salutat propunerile formulate de Victor Ponta.
Comisia Europeană nu poate impune o procedură de numire a procurorului general şi a procurorului şef al DNA şi ţine de autorităţile române să-şi asume responsabilităţile ce le revin în această chestiune, a declarat miercuri Mark Gray, purtător de cuvânt al CE, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat devansarea calendarului din procesul de avizare a propunerilor ministrului interimar al justiţiei, Victor Ponta.
"CE nu poate impune o procedură. Ne-am exprimat poziţia foarte clar, nu a fost urmată, asta este clar, acum ne concentrăm asupra viitorului. Vom face evaluarea noastră normală, aşa cum facem de obicei, dar nu CE poate schimba procedura. Autorităţile române trebuie să decidă cum merg mai departe", a afirmat Mark Gray.
Potrivit oficialului european, "CSM are un rol clar în procesul nominalizării procurorilor şefi şi CE crede că CSM-ului trebuie să i se dea posibilitatea să-şi exercite responsabilitatea care îi revine".
În ceea ce priveşte calendarul, trebuie să se găsească un echilibru. CSM a urmat aceeaşi abordare ca în noiembrie. Pe de o parte, trebuie să existe o situaţie în care deciziile nu sunt întârziate inutil, dar, în acelaşi timp, toţi actorii din proces au nevoie de timp pentru a-şi face treaba', a spus Mark Gray.
El a adăugat că executivul comunitar nu va comenta numele propuse şi că se concentrează pe paşii următori. "Procesul este unde este. Nu ne concentrăm asupra trecutului. Ne-am prezentat vederile foarte clar săptămâna trecută, iar acum ne concentrăm asupra faptului că procesul trebuie să meargă înainte, asigurându-ne că CSM are posibilitatea să-şi exercite responsabilităţile", a afirmat Mark Gray. El a mai precizat că, în cele din urmă, CE va face o evaluare în cadrul MCV "dar nu ţine de CE să rescrie istoria; în cele din urmă, autorităţile române trebuie să-şi asume responsabilităţile care le revin".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu