Se tot aude de "genom întunecat" sau "genele negre". Dar ce este acest genom întunecat şi la ce foloseşte studierea lui mai îndeaproape?
Într-o investiție semnificativă în cercetarea medicală, Consiliul pentru Cercetare Medicală (MRC) al Unității de Genetică Umană MRC din cadrul Universității Edinburgh a primit suma de 46,3 milioane de lire sterline (echivalentul a aproximativ 54 de milioane de euro). Această finanțare va fi folosită pentru desfășurarea de cercetări inovatoare în domeniul genetic, mai cu seamă studierea genomului întunecat.
Cercetările vor viza analiza a 98% din ADN, care până în prezent a fost insuficient explorat. Această parte a genomului uman a fost denumită anterior "junk" ADN, dar oamenii de știință consideră că aceasta deține informații valoroase care ar putea contribui la îmbunătățirea diagnosticului și tratamentului unor afecțiuni genetice și chiar a cancerului, spun cei de la Science Direct.
Datorită finanțării pe cinci ani, cercetătorii vor avea ocazia să descopere noi piste pentru sănătatea umană. Acest proiect promite să vină cu noi înțelegeri și descoperiri în lumea geneticii și să ofere noi perspective pentru tratamentul și prevenirea unor boli grave.
Investiția în cercetarea medicală este esențială pentru progresul în domeniul științei și medicinei. Cercetările în genomica umană deschid drumuri inovatoare în tratamentul bolilor, aducând speranță pentru pacienți și îmbunătățind calitatea vieții. Această finanțare generoasă vine cu o mare responsabilitate și speranța că rezultatele cercetării vor aduce beneficii semnificative pentru sănătatea umană pe termen lung. Cu siguranţă, studierea amănunţită a "materiei negre" din corpul nostru va contribui la noi descoperiri în medicina modernă, pe zona bolilor momentan incurabile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu