Știința studiază de ani de zile ce rol joacă predispoziția genetică în aceste cazuri și, în prezent, există anumite indicii, dar, mai presus de toate, se confirmă că factorii ambientali și capacitatea de reziliență sunt elemente comune la aceste persoane.
María Branyas a împlinit recent 117 ani, devenind cea mai longevivă persoană din lume. S-a născut în 1907 în California (Statele Unite), unde părinții ei (catalani) se stabiliseră, dar au decis să se întoarcă în Spania când ea era copil. María este un exemplu al modului în care speranța de viață atinge cote neașteptate. Știința încearcă să descifreze care este secretul: la prima vedere, există trei condiții clare, iar genul contează foarte mult.
Statutul de persoană centenară se datorează unei explicații multifactoriale. În plus față de factorii de mediu (expunerea la poluare, alimentație, calitatea apei), speranța de viață este determinată de obiceiuri sănătoase (dietă și exercițiu), apariția bolilor și, desigur, statutul socio-economic și educativ.
În curând, María Branyas va deveni una dintre cele mai longevive persoane din întreaga istorie, conform Asociației Gerontology Research Group (GRG), care verifică acest record impresionant. Cu persoanele care au trăit mai mult de 117 ani înaintea ei, María are ceva în comun: erau și ele femei.
Genul este în mod clar important în această chestiune. Conform celor mai recente date (2021) ale biroului de statistică al Comisiei Europene (Eurostat), speranța de viață medie la naștere în Uniunea Europeană este de 80.1 ani, dar populația feminină ajunge la 82.9 ani în comparație cu cea masculină, care ajunge la 77.2 ani. Cu alte cuvinte, există o diferență de peste cinci ani.
Conform diverselor studii, condiția genetică poate explica între 15 și 30% din supraviețuirea și îmbătrânirea noastră, în special în ultimul terț al vieții (de la vârsta de 60 de ani în sus). Genele vor determina performanța fizică, funcția cognitivă și îmbătrânirea osoasă.
Până în prezent, au fost identificate mai multe dintre genele denumite popular „genele longevității", deși studiile s-au concentrat pe cohorte mici și populații specifice. Nu trebuie uitat faptul că munca științifică, în cazul persoanelor care au o vârstă atât de înaintată, este condiționată de starea lor cognitivă, posibilele boli și o speranță de viață limitată. Există linii de cercetare deschise care, în plus, conectează aceste gene cu capacitatea lor neuroprotectoare în fața patologiilor precum Alzheimerul.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @mockupdaddy-com
Obiceiurilor sănătoase au un rol determinant în longevitate. În primul rând, persoanele centenare, care fac obiectul titlurilor de presă, indică această condiție: tutunul și alcoolul au avut foarte puțin sau deloc rol în viața lor. Ceva ce are în comun și Maria Branyas, conform ultimelor ei interviuri. Fără substanțe toxice și cu diete care nu au abuzat de alimentele ultra-procesate, grăsimile saturate sau zahărul: o indicație cheie pentru longevitate.
Formula este completată de exercițiul moderat. În cazul femeilor ca Maria, născute la începutul secolului trecut, exercițiile de astăzi, de la sală, nu existau, dar existau altele la fel de intense sau chiar mai intense până la o vârstă mijlocie: creșterea familiilor numeroase și îngrijirea solitară (fără implicarea partenerilor) și frenetică a gospodăriilor.
Ceea ce identificăm în mod obișnuit ca optimism și capacitate de adaptare în fața diverselor circumstanțe de viață este o altă cheie de luat în considerare. În ciuda deteriorării fizice, a scăderii relațiilor interpersonale și a statutului social pe care îl dețin, persoanele nonagenare și centenare manifestă o capacitate adaptativă constantă și o senzație de bunăstare în general. Această caracteristică a determinat știința să introducă, începând cu anii '90, paradigma rezilienței în studiul fazelor mai târzii ale bătrâneții, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu