Cazul Roșia Montană ne amintește de Abu Simbel și barajul de la Aswan, mândria Egiptului

Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu
Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Cazul Roșia Montană ne amintește de Abu Simbel.

Complexul arheologic de la Abu Simbel, situat în Nubia (Egipt), este format din două temple tăiate direct în piatră în timpul domniei faraonului Ramses al II-lea. Complexul, remarcabil prin masivele statui de piatră ale lui Ramses și ale soției sale, Nefertari, face parte din Nubian Monuments UNESCO World Heritage Site. A fost construit de Ramses al II-lea în secolul 13 î.Ch., pentru a-și intimida rivalii nubieni și pentru a comemora celebra bătălie de la Kadesh.

Acolo s-a făcut barajul de la Aswan. Lumea s-a chinuit să salveze templele de la Abu Simbel. Dar occidentalii sunt cei care au făcut eforturile pentru a proteja templele vechi de 3.300 de ani, nu egiptenii. Comunitatea internațională a demarat o operațiune de salvare fără precedent.

Egiptenii voiau să se facă barajul pentru că aveau nevoie de el. De ce? Pentru că barajul existent nu era suficient pentru a controla inundațiile anuale de pe Nil. În plus, barajul ar fi susținut agricultura din zonă în perioadele de secetă. 

Barajul de la Aswan, mândria Egiptului. Este cel mai mare baraj din această țară

Astăzi, datorită barajului de la Aswan, Egiptul are dezvoltare industrială. Dacă nu l-ar fi avut, ar fi rămas să lucreze ca pe vremea faraonilor. Dar subliniem: nu s-a pus problema de către egipteni ca templele să fie protejate pentru că oamenii de acolo aveau nevoie de dezvoltare, însă comunitatea internațională a fost cea care a făcut eforturi să salveze complexul arheologic de la Abu Simbel.

Barajul de la Aswan are o lungime de 3.600 m, cu o deschidere la bază de 980 m, iar deschiderea de sus de 40 m, şi are o înălţime de 111 m. Când este la capacitate maximă, 11.000 m cubi de apă pot trece prin baraj, la fiecare secundă.

Și acum faceți un exercițiu de imaginație și puneți complexul arheologic de la Abu Simbel față în față cu Roșia Montană unde nu ai nimic de vizitat, fiind o localitate pustie, părăsită și distrusă. Ca turist, nu ai ce vizita acolo. Și apoi, după ce ați făcut exercițiul acesta de imaginație, întrebați-vă dacă are vreun sens gâlceava cu Roșia Montană.

România a câștigat în dosarul Roșia Montană în care Gabriel Resources cerea despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari.

VEZI ȘI: Răsturnare de situație cu Roșia Montană. Termenul pentru analiza hotărârii a fost prelungit la 90 de zile:

https://www.dcnews.ro/rasturnare-de-situatie-cu-rosia-montana-termenul-pentru-analiza-hotararii-a-fost-prelungit-la-90-de-zile_952120.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel