Urmărește emisiunea live


Caz uimitor: Un băiat epileptic are o viață normală chiar dacă i s-a scos o parte din creier

La vârsta de 7 ani, un băiețel cu epilepsie a suferit o operație prin care medicii i-au scos o treime din emisfera dreaptă a creierului. În prezent, la 3 ani de la intervenție, băiatul este complet recuperat și are capacități intelectuale normale. Acest caz demonstrează formidabila plasticitate a creierului, afirmă medicii. 

„UD”, un băiețel a cărui naționalitate nu este dezvăluită, a făcut prima criză de epilepsie la vârsta de 4 ani. Din nefericire, niciun tratament nu a fost eficient contra acelei forme de epilepsie. Medicii decid atunci să-l opereze și să-i retragă o treime din emisfera dreaptă, unde era localizată boala.

UD avea 6 ani și 9 luni în momentul ablației. În anii următori, medicii l-au monitorizat cu atenție și au analizat evoluția creierului. La 3 ani de la operație, băiețelul s-a vindecat de epilepsie și se bucură de capacități intelectuale normale, susțin medicii care au prezentat acest caz în revista Cell din 31 iulie 2018. 

Epilepsia, tratată prin ablația unei părți din creier

Epilepsia lui UD a fost cauzată de o tumoră cerebrală situată în lobul temporal posterior drept. Medicii au decis să-i scoată întreg lobul occipital și trei sferturi din lobul temporal. „Lobectomia temporală nu este o operație chiar atât de rară în cazul persoanelor cu epilepsie invalidantă”, explică neurochirurgul parizian Andrej Vranic, pentru Sciences et Avenir. Aproximativ 10-30% dintre persoanele epileptice nu pot fi tratate cu medicamente, iar lobectomia reprezintă singura soluție pentru ele, atunci când centrul epileptic este bine identificat. 

Trebuie reținut că o operație pe creier nu este niciodată un act banal. Lobul occipital este centrul vederii și permite recunoașterea chipurilor și formelor. Lobii temporali controlează numeroase funcții cognitive, cel stâng - limbajul, iar cel drept - memoria și vederea. 

Potrivit Societății Franceze de Neurochirurgie, „scopul intervenției este îndepărtarea celei părți din lobul temporal responsabilă de epilepsie, lăsând pe loc centrii funcțiilor importante și păstrând structurile nervoase și vasele sanguine din jur”. Andrej Vranic precizează că dacă sediul epilepsiei ar fi fost în lobul stâng, centrul limbajului, operația ar fi fost mai delicată. 

Neuroplasticitatea, reorganizarea creierului

Vârsta este un factor foarte important în genul acesta de operație. „Este preferabil de realizat această operație cât mai devreme posibil, la 2-3 ani, deoarece plasticitatea creierului este mult mai mare la copii. „Dacă este întârziată, operația poate provoca retard mental”, spune dr. Vranic. 

Medicii l-au monitorizat pe UD timp de trei ani după operație prin RMN-uri repetate. Astfel au observat că emisfera stângă se reorganiza pe măsură ce băiețelul creștea. Anumite zone din emisfera stângă au preluat sarcinile emisferei drepte. Datorită acestei capacități formidabile a creierului, băiețelul și-a păstrat capacitatea de a recunoaște chipurile familiare și formele.

În schimb, UD și-a pierdut vederea la ochiul stâng, pentru că aceasta se formează în emisfera dreaptă care îi lipsește. „Deseori, această operație antrenează restrângerea câmpului vizual”, explică medicii. 

„Absența recuperării câmpului vizual, hemianopsia, indică faptul că dezvoltarea cortexului vizual se încheie la vârstă mai mică”, au dedus autorii studiului . 

„Funcțiile esențiale pe care neurochirurgul vrea să le păstreze intacte sunt limbajul și motricitatea. Faptul că băiețelul și-a recăpătat funcțiile cognitive complexe a fost posibil pentru că el era încă mic în momentul operației”, a arătat dr. Andrej Vranic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel