Numărul românilor din Japonia este de aproximativ cinci-şase mii, potrivit estimării făcute de fondatorul comunităţii româneşti din Japonia, Geo Scripcariu, care a susţinut că, cel mai probabil, aceştia sunt bine, bazându-se pe pregătirea societăţii japoneze pentru asemenea momente.
„Cel mai probabil, în Japonia sunt, astăzi, între cinci şi şase mii de români. Ei sunt fie stabiliţi definitiv acolo, fie lucrează temporar acolo“, a declarat, vineri, Geo Scripcariu, pentru Mediafax.
Acesta a precizat că, aflându-se momentan în România, nu a putut lua legătura cu prea mulţi români din Japonia, în special din cauza problemelor cu reţelele de telefonie şi internet, însă a aflat că familia sa şi alţi apropiaţi aflaţi în zonă sunt bine. „Nu am aflat vreo veste tristă despre vreunul dintre românii de-acolo. Sigur, asta nu înseamnă că niciun român aflat în Japonia în această perioadă nu a păţit nimic. Sper însă că nu s-a întâmplat nimic grav cu niciun compatriot de-al nostru“, a spus Scripcariu.
---
Așa s-a simțit cutremurul din Japonia – VIDEO
Imagini cu tsunami-ul din Japonia – GALERIE FOTO
---
El s-a declarat optimist în legătură cu situaţia din Japonia, precizând că se bazează pe lunga tradiţie niponă în gestionarea acestor calamităţi. „Oamenii de-acolo sunt obişnuiţi cu astfel de tragedii. Ştiu să se comporte în astfel de situaţii, să nu intre în panică, sunt educaţi şi instruiţi pentru a reacţiona corect în astfel de situaţii. În plus, trăind destul de des situaţii de acest gen, japonezii au un sistem foarte bine pus la punct prin care se protejează. Anual, de exemplu, există o zi dedicată unor exerciţii foarte serioase în caz de cutremur“, a spus Scripcariu.
El a admis însă că amploarea acestui cutremur a fost una „deosebită“, astfel că, „din nefericire, numărul victimelor este posibil să crească“.
Potrivit lui Scripcariu, cele mai afectate zone au fost capitala Tokyo şi un alt mare oraş aflat chiar mai aproape de epicentrul cutremurului, pe coasta Pacificului. Totuşi, Scripcariu a spus că nu are cunoştinţă de clădiri prăbuşite, ci doar de câteva situaţii punctuale în care tavanele unor clădiri în care se aflau la acel moment oameni s-au prăbuşit.
„Acest lucru denotă atenţia japonezilor la chestiunile de disciplină în construcţii şi, mai mult, faptul că ei au înţeles că ţara lor este una cu intensă activitate seismică. Acest lucru poate ar trebui înţeles şi de instituţiile de profil din România, şi noi, la rândul nostru, o ţară seismică“, a adăugat Scripcariu. Potrivit acestuia, comunitatea de români din Japonia este formată, în majoritate, din femei. „Cele mai multe dintre acestea sunt tinere venite cu diferite contracte de dansatoare, unele încă valabile. Există însă şi situaţii în care persoanele sunt în semi-legalitate sau chiar în ilegalitate totală din punctul de vedere al documentelor", a spus Scripcariu, precizând că acestora li se adaugă şi "o importantă categorie de români care lucrează în IT“.
Scripcariu este cel care, în 1998, a fondat prima comunitate de români în Japonia. El a ajuns pentru prima dată în arhipelagul nipon în 1992. În prezent el se află în România, însă familia sa - soţia şi copiii - se află în aceste zile în Japonia.
Citeşte şi:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu