Cătălin Ivan i-a trimis o scrisoare ministrului britanic pentru universități și știință, David Wiletts, prin care subliniază nevoia împrumuturilor destinate întreținerii studenților români și bulgari în Marea Britanie.
Europarlamentarul susține că aplicarea de restricții pentru anumiți studenți constituie o gravă discriminare, fiind de neacceptat pentru o țară din UE.
Iată scrisoarea lui Cătălin Ivan:
Stimate Domnule David Willetts,
Revin cu un apel extrem de îngrijorat către dumneavoastră, având în vedere situația împrumuturilor pentru întreținere către studenții români și bulgari din Marea Britanie, care, potrivit presei britanice și mai multor plângeri ale studenților, sunt sistate încă din luna noimebrie a anului trecut.
Atrag atenția că, în noimebrie 2013, autoritățile britanice au susținut că este vorba despre o măsură de control temporară, însă aceasta continuă să fie în vigoare și astăzi, patru luni mai târziu. Am subliniat deja, într-un apel anterior, că aplicarea unor restricții și controale suplimentare doar pentru anumite categorii de studenți reprezintă o gravă discriminare, inacceptabilă pentru o țară membră a Uniunii Europene! Controalele privind durata de rezidență în Marea Britanie trebuie să se aplice ori tuturor studenților, ori să nu se aplice deloc. În caz contrar, vorbim despre o încălcare a principiilor tratamentului egal, care are la bază considerente xenofobe și, probabil, politice. Iar un astfel de tratament diferențiat trebuie sistat de urgență! Studenții români din Marea Britanie sunt ținuți ostatici într-un război politic absurd, pe care clasa politică britanică îl duce împotriva imigranților români din interese strict electorale, și care trebuie să înceteze!
În plus, aceste dovezi suplimentare pe care autoritățile britanice le solicită studenților români și bulgari sunt, în unele cazuri, absurde și imposibil de procurat. Nu toți studenții au cum să facă dovada că sunt rezidenți ai Marii Britanii cu trei ani înaintea începerii cursurilor universitare, deoarece o bună parte, nefiind majori, nu se aflau în bazele de date ale băncilor sau furnizorilor de servicii. Solicit, pe această cale, reluarea plăților către studenții români și bulgari, precum și furnizarea publică a tuturor informațiilor ce țin de acest proces, care până acum a fost unul netransparent: numărul total al studenților pentru care s-au aplicat aceste restricții și naționalitatea lor; numărul de studenți care au adus dovezile cerute; numărul de studenți pentru care au fost ridicate restricțiile; care este procesul de reluare a plăților și cât va dura acesta. Am speranța că veți respecta criteriile de transperență și că veți comunica, în cel mai scurt timp, situația detaliată a împrumuturilor pentru întreținere acordate studenților stabiliți în Marea Britanie.
Cu respect, Cătălin Ivan,
Liderul delegației române a grupului S&D din Parlamentul European
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu