Care este secretul construcțiilor antiseismice

Nordul statului Chile s-a cutremurat marțea trecută. 

Cu toate acestea, pagubele materiale au fost extrem de mici. Experții de la BBC Mundo lămuresc secretele construcțiilor antiseism: beton armat, capacitate de disipare a energiei și studiul solului.

În țara cu cele mai multe seisme din lume, foarte rar o clădire se prăbușește. În urma cutremurului care a avut loc marți, de 8,2 grade pe scara Richter, au murit șase persoane și nicio clădire nu s-a prăbușit. Și în urma cutremurului puternic care a avut loc în 2010, au murit 500 de oameni, dar nu din cauza prăbușirii vreunei clădiri, ci din cauza tsunamiului care a urmat.

Cum se poate acest lucru?

Normele de construcție sunt fundamentale. Se ține cont și de calitatea materialelor și se fac multe studii pentru a se putea exclude orice pericol. Experții sunt de acord asupra unui singur lucru: clădirile trebuie să fie construite din beton armat și oțel – suficient de flexibil și rezistent – astfel încât să permită construcției să se balanseze, dar să nu se prăbușească. Cercetătorii mai spun că după fiecare cutremur puternic își revizuiesc normele seismice pentru a consolida clădirile și pentru a evita o tragedie.

Experții sunt convinși că blocurile din Chile pot rezista oricărui cutremur, cu condiția să nu fie mai mare de 9 grade pe scara Richter.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel