Ministerul Muncii anunță formula prin care se va stabili salariul minim brut pe economie, cu care sunt plătiți aproximativ 15% dintre angajații români.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) anunță că formula prin care va fi stabilit salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi ține cont de puterea de cumpărare, precum și de nivelul câștigului salarial mediu brut și productivitatea muncii.
În acest sens, ministerul a făcut precizări, printr-un comunicat de presă, în contextul în urma informațiilor apărute în spațiul public legat de faptul că salariul minim pe economie nu va mai crește din luna iulie.
”Formula care va fi stabilită va ține cont de puterea de cumpărare, de nivelul câștigului salarial mediu brut și productivitatea muncii. Directiva 2041/2022 urmează să fie transpusă în România în acest an. Actul legislativ al Uniunii Europene stabilește că fiecare stat va avea nivelul venitului minim în funcție de condițiile sociale, economice și de evoluția indicatorilor economici”, precizează MMSS.
Într-o analiză publicată marți, reprezentanții Blocului Național Sindical (BNS) atrag atenția că aproximativ 15% din salariații cu contracte de muncă, cu timp complet, au salarii brute la nivelul salariului minim brut pe țară.
”Blocul Național Sindical atrage atenția asupra sistemului salarial din România! 15% din salariații cu contracte de muncă cu timp complet au salarii brute la nivelul salariului minim brut pe țară.
Pentru cele mai mici 40% din salariile din România (salarii aferente contractelor cu normă întreagă), salariul mediu brut era în luna februarie de 3.362 lei, cu doar 62 de lei peste salariul minim.
La polul opus, pentru cele mai mari 10% din salarii, salariul mediu brut era în luna februarie de 37.375 lei, de zece ori mai mare decât salariul minim pe economie”, se arată într-un comunicat de presă al organizației sindicale.
Potrivit sursei citate, câștigul salarial mediu brut pe economie, în luna februarie 2024, a fost de 7.990 lei. În aceeași perioadă, 60% din câștigurile salariale brute pentru contracte de muncă cu timp complet s-au situat sub câștigul salarial mediu brut pe țară.
BNS și cele 29 de federații afiliate au organizat luni un miting în fața Guvernului României, solicitând reducerea fiscalității pe muncă și demararea de urgență a unei reforme fiscale. Protestul a fost urmat de un marș către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) și Ministerul Finanțelor, scrie Agerpres.
Citește și: Ciolacu, anunțul zilei despre creșterea salariului minim
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News