Ion Caramitru, George Mihăiţă și Alexandru Arşinel ar putea fi scoși la pensie, după ce Guvernul a emis OUG care prevede înlăturarea de la conducerea instituţiilor de cultură a managerilor cu vârsta peste 65 de ani. Potrivit acestora, iniţiativa "a izvorât dintr-un cap lipsit de logică" şi "nu ajută cultura".
Ion Caramitru, 71 de ani, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, a declarat pentru Mediafax că în anul 2013 a fost audiat la cerere în Comisia de cultură a Senatului şi apoi la cea de la Camera Deputaţilor, în legătură cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) numărul 68 din 2013, care prevede înlăturarea de la conducerea instituţiilor publice de cultură a persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani.
De asemenea, George Mihăiţă, 65 de ani, directorul Teatrului de Comedie din Bucureşti a precizat că a fost în Comisiile pentru cultură ale Parlamentului, unde a prezentat un punct de vedere, alături de Ion Caramitru, dar şi alţi reprezentanţi ai teatrelor. El a precizat că, atunci, membrii Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor şi a Senatului le-au dat dreptate, afirmând: "Acum nu mai depinde de noi".
Atât Ion Caramitru, cât şi George Mihăiţă au declarat că există anumite interese privind acest act normativ, directorul TNB afirmând că "ideea a fost să elibereze funcţiile de director ca să se pună, probabil, clienţi mai apropiaţi sufletului respectiv", în timp ce directorul Teatrului de Comedie a subliniat că "aceste lucruri se fac cu anumite interese (...) cu scopul de a da jos anumite persoane, de a aduce cineva pe altcineva".
Directorul Teatrului Naţional Bucureşti a precizat că nu doar amendamentul care prevede înlăturarea de la conducerea instituţiilor publice de cultură a persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani nu este în regulă în actul normativ citat, ci, "inadmisibile în Ordonanţă, sunt şi altele".
Directorul TNB a menţionat că actul normativ, "cu aceste specificări aberante", nu a fost pus în discuţie publică, "nu a fost publicat aşa cum a fost votat în Guvern". Totodată, Caramitru a menţionat că sunt şi alte "aberaţii" în această ordonanţă, "chiar greşeli flagrante, şi de gramatică, de limba română". Ion Caramitru a mai spus că speră, în urma declaraţiilor ministrului Culturii, că "lucrurile se vor îmbunătăţi".
"Argumentele pe care noi le-a adus vizavi de managementul instituţiilor de cultură şi anume că managerul, dacă are calităţi de asemenea gen, poate fi un om de specialitate, cu alte cuvinte un artist, confirmă ceea ce se întâmplă astăzi, cel puţin în teatre", a declarat Ion Caramitru.
Acesta a dat exemple de teatre care funcţionează foarte bine sub conducerea unor artişti care au peste 65 de ani. A amintit în acest sens Teatrul Odeon, condus de Dorina Lazăr, Teatrul de Comedie, condus de George Mihăiţă, şi Teatrul de Revistă "Constantin Tănase", al cărui director este Alexandru Arşinel.
Pe de altă parte, Caramitru a amintit de declaraţia făcută, marţi, de senatorul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei de cultură din Senat, care, printre altele, a spus că îşi doreşte de la "aceşti mari maeştri" de peste 65 de ani mai multă regie şi mai puţin ca aceştia să aibă "drept de semnătură pe bani".
"Expresia domnului preşedinte de la Senat al acelei Comisii de Cultură denotă că habar n-are cu ce se mânăncă acest domeniu. Nu ştie, habar nu are despre ce e vorba. După părerea mea ar trebui să se întâlnească mai des cu noi şi să vadă despre ce e vorba", a spus Ion Caramitru.
Lucia Sturdza-Bulandra a condus teatrul până a murit, spune Caramitru
În plus, Ion Caramitru a amintit de Lucia Sturdza-Bulandra, care a condus Teatrul Municipal din Bucureşti din 1947 până la sfârşitul vieţii, depăşind astfel vârsta de 65 de ani. Totodată, Caramitru l-a menţionat pe Radu Beligan, care a fost directorul TNB timp de 21 de ani şi depăşise vârsta despre care este vorba în OUG şi, "dacă n-ar fi plecat de la direcţie din propria iniţiativă, poate ar mai fi fost şi astăzi director". Un alt nume amintit de Ion Caramitru este Liviu Ciulei.
"I-ar fi dat domnul Severin afară pe domnul Ciulei sau pe doamna Bulandra sau pe domnul Beligan dacă i-ar fi prins mai în vârstă de 65 de ani", s-a întrebat retoric Ion Caramitru.
De asemenea, directorul Teatrului de Revistă "Constantin Tănase", Alexandru Arşinel, a declarat pentru Mediafax că astfel de iniţiative "nu ajută cu absolut nimic cultura", afirmând că astfel de acte normative nu "rezolvă problemele" cu care se confruntă domeniul cultural.
"Eu pot să vă spun că acţiunea «lăudabilă» a Guvernului şi a Ministerului Culturii a avut loc când eu am fost operat, (...) dar am aflat de la colegii mei. Sunt o persoană care toată viaţa am fugit de o sarcină specială în afară de cea de actor. (...) În '98 am acceptat, dar mi-am redus activitatea de actor pentru a mă zbate pentru acest teatru", a explicat Alexandru Arşinel, în vârstă de 74 de ani.
"Eu am un contract de doi ani. Nu cred că o să mă dea pe mâna poliţiei dacă continuu, am dat concurs pentru această funcţie", a mai spus acesta. El a precizat că astfel de acţiuni "nu ajută cu nimic actul de cultură, dar absolut cu nimic".
Dumitru Murariu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti, în vârstă de 74 de ani, a declarat pentru MEDIAFAX că nu ştia de prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) numărul 68 din 2013 şi, dacă trebuie, "se supune dispoziţiilor".
De asemenea, Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii "George Enescu" din Capitală, a declarat pentru Mediafax că nu a fost consultat în privinţa actului normativ.
Pe de altă parte, acesta a precizat că ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, nu este de acord cu această iniţiativă. "Punctul de vedere al domniei sale este absolut corect", a mai spus Dimitriu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu