Proprietarii din Caracal care lasă clădirile să se degradeze vor fi supraimpozitați.
Proprietarii clădirilor care se degradează din Caracal vor fi obligați să plătească taxe între 300 și 500% mai mari.
Primarul Ion Doldurea a explicat faptul că a făcut public acest aspect încă din anul 2021, după care informarea populației a avut loc și pe parcursul anului 2022.
Cu toate acestea, proprietarii nu au luat în serios informările și avertismentele autorităților și, după ce o comisie a inventariat fiecare imobil în parte, într-o ședință de consiliu local de la sfârșitul anului trecut aleșii au votat supraimpozitarea pentru 24 de imobile din oraș.
„Este prima dată când procedăm astfel, sunt 24 de imobile, au fost avertizați de două ori până acum, în cursul anului 2021 și 2022, li s-au trimis somații, au avut timp să facă reparații, să schimbe cumva aspectul caselor respective, n-au făcut-o, asta este. E un început, pentru că mai sunt și altele, noi am procedat doar la vârful de iceberg. Oricum, noi avem avertizați mai mulți, dar acestea sunt mai grave, acolo unde sunt în zone mai centrale”, a explicat primarul municipiului Caracal, Ion Marian Doldurea, conform Adevărul.
Prin urmare, proprietarii în cauză vor plăti în anul 2023 sume de până la cinci ori mai mari decât până în prezent. Măsura se suspendă anul următor în cazul în care proprietarul ia măsuri și își renovează imobilul.
Potrivit autorităților publice locale, justificări de genul nu avem bani / o renovare a unui asemenea imobil costă foarte mult (unele sunt case de patrimoniu, altele sunt case din zonă protejată, iar reparațiile se fac în anumite condiții, respectând standardele caselor monument istoric), nu mai sunt valabile.
„Noi le-am solicitat să le vândă și așa cum sunt (n. red. – dacă nu au puterea financiară să le repare). De la caz la caz, sunt oameni în vârstă, îndărătnici, nici nu vând, nici nu dau la copii să repare, mai sunt câteva cazuri de societăți care n-au investit până acum. Sper să remedieze, va fi și pentru noi o experiență”, a mai spus primarul.
Unele dintre casele inventariate sunt un real pericol pentru pietonii din zonă.
Prioprietari precum Astra Rail, Distribuție Energie Oltenia, SNIF și Remus Rădoi se află printre cei care dețin locuințele în cauză.
- Societatea Națională de Îmbunătățiri Funciare SNIF (cu un imobil de pe strada 1 Decembrie 1918);
- fabrica de vagoane Astra Rail Industries Arad (cu un imobil pe aceeași stradă);
- omul de afaceri Remus Rădoi, cunoscut drept „Codiță”, care va plăti impozit de cinci ori mai mare pentru două clădiri de pe strada Plevnei (nr. 2 și nr. 6);
- Distribuție Energie Oltenia și Servicii Energetice Oltenia, care împart o clădire tot pe strada 1 decembrie 1918;
- Agro Chirea (firma familiei primarului comunei oltene Rusănești), care are un imobil în Piața Victoriei din Caracal etc.
Totodată, pe listă sunt și clădiri foarte cunoscute din Caracal, ca de exemplu Restaurantului Caracal sau Complexul Bulevard, aflate în stare avansată de degradare.
Aproximativ 60 de proprietari sunt vizați în acest an, iar edilul precizează că nu li s-au cerut renovări totale, ci reabilitări care să asigure măcar protecția pietonilor.
„Încerci ceva. O vopsești, o aranjezi, îi faci fațada, te străduiești. Aceste case (n. red. - casele de patrimoniu) erau scutite de impozit la un moment dat. O casă de patrimoniu se restaurează cu o sumă de cel puțin trei ori mai mare decât o casă normală. (...) Sperăm să fie exemplu și pentru alții. Dacă nu plătesc, îi executăm, asta e legea. Nu poți să mergi la infinit așa. Pot să le vândă, dacă nu pot și nu pot și nu pot să le repare”, a mai explicat primaru Doldurea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu