Când se va termina războiul din Ucraina: 5 scenarii de pace pentru Vladimir Putin

Foto: Pixabay, de ELG21
Foto: Pixabay, de ELG21

Află în articol ce spun experții despre sfârșitul războiului din Ucraina.

Temerile inițiale privind o cucerire rapidă a Ucrainei au fost îndepărtate de retragerea Rusiei și rezistența ucraineană. Ofensivă rusă este mai concentrată acum în est și pare că armata rusă are pierderi semnificative. Totuși, până unde ar putea ajunge acest război, care durează de mai mult de 100 de zile: Analiștii politici au elaborat cinci scenarii în care războiul din Ucraina se va termina, scrie BBC. Cele 5 scenarii nu se exclud reciproc.

1. Războiul de uzură


Războiul ar putea continua luni, dacă nu chiar ani, în timp ce forțele ruse și ucrainene se macină reciproc. Situația s-ar putea schimba pe măsură ce ambele părți înregistrează câștiguri și pierderi. Niciuna dintre părți nu este dispusă să renunțe. Președintele Rusiei, Vladimir Putin consideră că poate câștiga demonstrând răbdare strategică, sperând că țările occidentale vor suferi de „oboseala Ucrainei” și se vor concentra mai mult pe crizele lor economice și pe amenințarea din partea Chinei. Occidentul, însă, dă dovadă de hotărâre și continuă să aprovizioneze Ucraina cu arme. Se stabilesc linii de front semipermanente. Războiul devine constant un conflict înghețat, un „război pentru totdeauna”.

Mick Ryan, un fost general australian spune: „Există puține perspective de victorie operațională sau strategică zdrobitoare de către ambele părți pe termen scurt. Niciunul dintre beligeranți nu a demonstrat capacitatea de a arunca o lovitură strategică decisivă”.

2. Putin anunță încetarea focului


Ce-ar fi dacă președintele Putin ar surprinde lumea cu o încetare unilaterală a focului? El ar putea să se mulțumească cu câștigurile teritoriale și să declare „victorie”.

El ar putea pretinde că „operațiunea sa militară” a fost completă: separatiștii susținuți de ruși din Donbas sunt protejați; a stabilit un coridor terestru către Crimeea. Putin ar putea apoi să pună presiune asupra Ucrainei să înceteze lupta.

„Acesta este un truc care ar putea fi folosit de Rusia în orice moment, dacă dorește să valorifice presiunile europene asupra Ucrainei pentru a se preda și a renunța la teritoriu în schimbul unei păci noționale”, spune Keir Giles, expert în Rusia la grupul de reflecție Chatham House. 

Argumentele se aud deja la Paris, Berlin și Roma: nu este nevoie să prelungim războiul, este timpul să punem capăt durerii economice globale. Totuși, acestui s-ar opune SUA, Regatul Unit și o mare parte din Europa de Est, unde factorii de decizie politică cred că invazia Rusiei trebuie să eșueze, pentru ordinea internațională. Deci, o încetare a unilaterală a focului ar putea schimba narațiunea, dar nu poate pune capăt luptei.

3. Impas pe câmpul de luptă

Ce se întâmplă dacă atât Ucraina, cât și Rusia concluzionează că nu pot realiza mai mult din punct de vedere militar și intră în discuții pentru o înțelegere politică?

Armatele lor sunt epuizate, fiind lipsite de noi forțe și muniție. Pierderile militare și economice ale Rusiei nu sunt sustenabile, iar poporul ucrainean a obosit de război, nedorind să riște mai multe vieți pentru o victorie veșnic evazivă.

Ce se întâmplă dacă conducerea de la Kiev decide că a venit timpul să discute? Președintele american Joe Biden admite deschis că scopul Americii este ca Ucraina să fie „în cea mai puternică poziție posibilă la masa negocierilor”. Dar s-ar putea să nu existe un impas pe câmpul de luptă timp de multe luni și orice negociere politică ar fi dificilă, nu în ultimul rând din cauza lipsei de încredere a Ucrainei în Rusia. Un acord de pace ar putea să nu dureze și ar putea fi urmat de mai multe lupte.

4. O „victorie” pentru Ucraina


Ar putea Ucraina să obțină ceva aproape de o victorie? Ar putea Ucraina să forțeze trupele ruse să se retragă acolo unde erau înainte de invazie?

„Ucraina va câștiga cu siguranță acest război”, a declarat președintele țării, Volodimir Zelensky, pentru televiziunea olandeză în această săptămână.

Ce se întâmplă dacă Rusia nu reușește să pună mâna pe tot Donbasul și suferă mai multe pierderi? Sancțiunile occidentale au lovit mașinăria de război a Rusiei. Ucraina lansează contraatacuri, folosind noile sale rachete cu rază lungă de acțiune. Ucraina își transformă armata dintr-o forță defensivă într-o forță ofensivă.

Acest scenariu este suficient de plauzibil pentru ca factorii de decizie să se îngrijoreze deja de consecințele sale. Dacă Putin s-ar confrunta cu înfrângere, conflictul ar putea escalada, folosind arme chimice sau nucleare?

Istoricul Niall Ferguson a declarat recent la un seminar din,Londra: „Mi se pare puțin probabil ca Putin să accepte înfrângerea militară convențională atunci când are o opțiune nucleară”.

5. O „victorie” pentru Rusia


Și cum rămâne cu o posibilă „victorie” rusă? Oficialii occidentali subliniază că Rusia, în ciuda eșecurilor timpurii, încă plănuiește să pună mâna pe capitala Kiev și să subjuge o mare parte din Ucraina. „Acele obiective maximaliste rămân în vigoare”, a spus un oficial.

Rusia ar putea valorifica câștigurile din Donbas, eliberând forțe pentru a fi folosite în altă parte, poate chiar țintind Kievul încă o dată. Soldații ruși vin să cucerească, forțele ucrainene continuă să sufere. Președintele Zelenski admite deja că până la 100 de soldați ucraineni mor și alți 500 sunt răniți în fiecare zi.

Poporul Ucrainei s-ar putea împărți, unii dorind să lupte mai departe, alții dorind pacea. Unele țări occidentale s-ar putea să obosească să susțină Ucraina. Dar, în egală măsură, în timp ce Rusia ar putea crede că a câștigat, alții ar putea dori să escaladeze conflictul. Un diplomat occidental a spus pentru BBC că Occidentul ar trebui să testeze o armă nucleară în Pacific ca un avertisment pentru Rusia. Viitorul acestui război nu este încă scris, concluzionează sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel