Invitat la Antena 3 CNN, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a spus dacă are în plan o majorare pentru anumite categorii de populaţie.
Ministrul de Finanțe lucrează la un program de guvernare pentru momentul în care PSD va prelua funcția de premier. Românii se întreabă dacă are în plan o majorare pentru anumite categorii de populaţie.
"Nu, în acest moment se lucrează, în principiu, la obiectivele programului de guvernare, program care este în continuarea actualului program de guvernare. Se lucrează cu cei din coaliţie, din PNL şi UDMR, pe următorul principiu: dacă anul 2022, axarea a fost pe compensarea puterii de cumpărare, acum mergem pe recuperare, prin recuperarea asta să mergem în 2024, prin creşterea puterii de cumpărare", a declarat ministrul.
"Vom merge foarte mult pe principiul locurilor de muncă mai bine plătite şi, pe de altă parte, a unor investiţii productive în economie. Eu am spus acest lucru, l-a spus şi domnul Ciolacu, trebuie să trecem la economia de producţie. Toţi banii din economie să nu se mai ducă pentru subvenţionare, scopul fiind reducerea deficitului comerţului", a declarat ministrul de Finanțe.
Acesta a comentat declaraţia ministrului Marius Budăi: ”Analizăm acordarea unui pachet social în 2023. Vom reveni cu o nouă formă de recalculare a pensiilor la finalul lui martie. Vom discuta cu ministrul Finanţelor dacă bugetul permite să începem recalcularea în 2023”.
"Nu sunt deloc în contradicţie. Practic trebuie să vedem şi cum evoluează lucrurile în economie. Pentru cei care nu au în vedere, economia a fost încetinită în trimestrele 3 și 4. Ceea ce ne-am propus este să repostăm economia în trimestrul 1, astfel încât să existe spaţiu fiscal suplimentar pentru a putea să venim mai accelerat pe această recuperare de putere de cumpărare", a mai spus Adrian Câciu.
"La acest moment când discutăm nu este pentru că trebuie să creezi spaţiu fiscal. Spaţiul fiscal vine din creştere economică. Economia trebuie să funcţioneze. După cum ştiţi, prognozele pe creştere economică, anul acesta, sunt mult mai reduse decât în anul 2022. Dacă reuşim repornirea motoarelor care au încetinit şi mai ales pe zona de agricultură şi pe zona de construcţii pentru că acestea sunt motoarele care trebuie să se manifeste cu prioritate pentru că la servicii stăm foarte bine. Este vorba despre evoluţia economiei. Dacă economia îţi permite să redistribui din veniturile care se strâng din economie pentru zona socială pentru echilibrarea zonelor care au suferit foarte mult, a populaţiei care a suferit pe această inflaţie mare, evident că vei spune. Ne dorim ca în 2024 să ajungem la acea creştere a puterii de cumpărare, dar trebuie să o facem prin reducerea unor elemente care au fost brutal afectate în 2022", a mai spus acesta.
Întrebat dacă acest lucru se va produce în iulie, ministrul a declarat că "n-aş vrea să creez un orizont de aşteptare pentru că, este posibil să nu funcţioneze lucrurile aşa cum ne dorim. La acest moment, lucrurile sunt stabile, lucrurile sunt mult mai în regulă decât le-am avut la început de an 2022 când încă se resimţeau mult din efectele pandemiei. Au fost eliminate ultimele restricţii. În această situaţie în care suntem, avem acest război la graniţă care introduce impredictibilitatea. Dacă lucrurile rămân cum sunt acum, eu încerc să fiu mult mai optimist pe creşterile economică şi pe ceea ce înseamnă spaţiul fiscal,dacă intervin şi alte elemente, vom interveni, dar se va interveni ţintit”, a mai declarat Câciu pentru Antena 3 CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu