Când intră România în Schengen? Răspunsul ministrului Aurescu: Suntem pregătiţi din 2011

România, tot mai aproape de Schengen. Bode: Ar fi o urmare firească a acţiunilor de până acum
România, tot mai aproape de Schengen. Bode: Ar fi o urmare firească a acţiunilor de până acum

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a fost întrebat când intră România în Spaţiul Schengen.

Întrebat, la Antena 3, în cadrul emisiunii "BE EU", când va intra România în Schengen, Bogdan Aurescu a răspuns: 

Întotdeauna m-am ferit să dau termene sau să proiectez așteptări care nu sunt productive, pentru că eu cred că este foarte important ca mai întâi să se producă eforturi diplomatice,  să se obțină rezultate și apoi să le putem anunța public. (...)

România este pregătită să intre și este pregătită din 2011 să intre. Din punct de vedere tehnic, România a fost certificată că a îndeplinit toate criteriile acquis-ului Schengen. Pe de altă parte, am constatat în această perioadă de pandemie cât de importantă este menținerea integrității pieței interne și a unei funcționalități a circulației bunurilor, serviciilor și persoanelor.

La acest moment există un efort de reformare a spațiului Schengen și a acquis-ului Schengen pentru a fi mai eficienți în a răspunde și provocărilor pe care pandemia le-a adus. România este pe deplin implicată în acest efort de negociere a, să îi spunem, modernizării spațiului Schengen, Președinția franceză a Uniunii Europene din acest moment consideră acest efort de reformare a spațiului Schengen o prioritate și lucrează la  acest proiect destul de activ, iar noi considerăm că reforma spațiului Schengen nu este incompatibilă cu o extindere a spațiului Schengen, inclusiv cu România și, respectiv, Bulgaria, pentru că suntem împreună, în tandem, în acest efort.

Citeşte şi: Criză Rusia-Ucraina. Aurescu: Situația rămâne foarte tensionată. Efortul României din această perioadă a fost extrem de intens

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit, sâmbătă, despre situaţia extrem de tensionată dintre Ucraina şi Rusia. 

"Situația, din păcate, rămâne în continuare foarte tensionată, așa cum ați spus. Am constatat în ultimele zile o serie de declarații ale părții ruse care susține că o parte a trupelor din  proximitatea Ucrainei și din regiunea Mării Negre au început să se retragă.

Pe de altă parte, constatăm, potrivit informațiilor de specialitate din mediul aliat, că această informație nu se confirmă, dimpotrivă, informațiile disponibile arată că partea rusă continuă să consolideze prezența militară la frontiera cu Ucraina. În același timp, constatăm o mutare interesantă a Federației Ruse, prin solicitarea adresată de către Duma de Stat președintelui Putin de a recunoaște ca entități independente regiunile separatiste din estul Ucrainei.

De asemenea, am putut să constatăm la conferința de presă pe care Președintele Putin a susținut-o împreună cu cancelarul Germaniei, tot în această săptămână, folosirea de către Președintele Putin a termenului de 'genocid' cu privire la situația din estul Ucrainei. Prin urmare, elementele pe care le avem la dispoziție nu ne arată nicio dezescaladare, nicio detensionare a situației de criză", a declarat ministrul Bogdan Aurescu la emisiunea "Be EU", realizată de Sabina Iosub la Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel