Canada în Uniunea Europeană? Ideea care stârnește valuri pe internet. Ce spune legea despre posibilitatea aderării

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Tensiunile dintre Ottawa și Washington alimentează un val de simpatie pro-europeană în Canada.

Pe fondul răcirii legăturilor diplomatice dintre Ottawa și Washington, au reapărut în spațiul public speculații privind posibilitatea – deocamdată teoretică – ca statul Canada să exploreze opțiunea aderării la Uniunea Europeană. Totuși, specialiștii atrag atenția că obstacolele sunt numeroase, iar distanța fizică, precum și diferențele culturale, fac ca scenariul să rămână puțin probabil, potrivit Euronews.

Pe rețelele sociale, atât cetățeni europeni, cât și canadieni, au dat frâu liber imaginației, propunând în tot felul de postări virale integrarea Canadei în blocul comunitar european, în contextul tensiunilor provocate de retorica președintelui american Donald Trump. Relațiile tot mai reci cu SUA par să fi apropiat Canada de Europa, iar utilizatorii de Reddit și X (fostul Twitter) vorbesc deschis despre oportunitatea „evadării” Canadei din orbita influenței americane.

Administrația Trump a sugerat, în mod provocator, că ar putea transforma Canada în al 51-lea stat al SUA, în timp ce impune taxe vamale aliaților tradiționali, inclusiv partenerilor din Europa.

Susținătorii aderării Canadei la UE invocă argumente ce țin de valorile comune: sistemul de sănătate publică similar cu cel european, bilingvismul oficial – engleză și franceză – și implicarea constantă în NATO, toate fiind percepute ca semnale ale unei apropieri naturale de Europa.

Interesul pentru această idee a fost reactivat după ce noul prim-ministru al Canadei, Mark Carney, a făcut referiri explicite la „moștenirea europeană” a țării sale, în cadrul primei sale vizite externe, care a inclus întrevederi cu președintele francez Emmanuel Macron și cu premierul britanic Keir Starmer. Tema discuțiilor: relațiile tensionate cu SUA.

„Ne dorim ca Franța – și Europa, în ansamblu – să colaboreze activ cu Canada, o țară ce se apropie cel mai mult de Europa dintre toate statele non-europene”, a declarat Carney, subliniind totodată dorința menținerii unor relații bune cu SUA.

Contextul vizitei a fost marcat de publicarea unui sondaj Abacus Data la finalul lunii februarie, care a indicat că 44% dintre canadieni ar susține aderarea la UE, în timp ce 34% se opun. Într-o altă variantă a sondajului, 46% dintre respondenți s-au declarat pro-europeni, comparativ cu 29% care ar respinge ideea.

Dar poate fi acest scenariu realizabil din punct de vedere juridic?

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Comisiei Europene, Paula Pinho, Uniunea apreciază simpatiile pro-europene din Canada, însă articolul 49 din Tratatul UE limitează aderarea doar la „statele europene”. Ce înseamnă însă această formulare, nedelimitată strict?

Un document al Comisiei Comunităților Europene din 1992 oferă indicii, explicând că termenul „european” are conotații geografice, istorice și culturale, nefiind definit legal în mod rigid. Alte criterii invocate includ apartenența la Consiliul Europei, un organism rezervat exclusiv țărilor europene.

Profesorul Peter Van Elsuwege, expert în drept european la Universitatea din Gent, susține că statutul de membru al Consiliului Europei poate reprezenta un barometru al apartenenței la Europa. Canada, asemenea Marocului, nu face parte din acest for, spre deosebire de Cipru sau Turcia, două exemple de state non-europene geografic, dar acceptate politic ca europene.

Cipru, deși plasat geografic în Asia de Vest, a fost acceptat în UE în 2004 datorită valorilor comune și legăturilor istorice cu Europa. Turcia este, formal, candidat la aderare, având o parte din teritoriu în Europa și o istorie de asociere cu blocul comunitar încă din 1963.

În schimb, cererea Marocului din 1987 a fost respinsă pe motiv că nu este „european” – un verdict aplicabil, în opinia lui Van Elsuwege, și Canadei, care nu îndeplinește nici criteriile geografice, nici pe cele culturale sau instituționale. Pentru ca statul canadian să devină membru UE, ar fi necesară o revizuire profundă a tratatelor europene, o perspectivă puțin probabilă în contextul actual.

Concluzia specialiștilor este clară: dincolo de simpatii sau sondaje de opinie, apartenența la UE presupune mai mult decât afinități culturale. În forma actuală, tratatele comunitare fac imposibilă acceptarea Canadei în clubul european.

CITEȘTE ȘI: Noul premier canadian cere alegeri anticipate, acuzându-l pe Trump că "vrea să distrugă Canada"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel