Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR, a făcut mai multe clarificări în exclusivitate pentru DC NEWS după ce premierul Florin Cîţu a afirmat că la votul de încredere în Parlament ar trebui să meargă doar cu noii miniştri, dar şi că Guvernul nu ar pica, dacă noii miniştri nu ar primi votul Parlamentului. Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR, pare a avea însă o părere separată, apropiată de cea a premierului.
„Aici trebuie să fim foarte atenți. Nu Guvernul merge. Merg cu miniștrii în Parlament. Deci, Guvernul cade doar dacă este o moțiune de cenzură. Dacă nu obține voturile un ministru, nu se întâmplă nimic cu Guvernul”, a spus premierul Florin Cîțu, joi seară.
"Constituţia spune, la secţiunea Guvern, că atunci când se schimbă structura şi compoziţia politică a Parlamentului, premierul trebuie să meargă în faţa Parlamentului pentru a cere învestitura noilor miniştri. Trebuie să meargă dumnealui şi miniştrii propuşi, dar dacă nu se acceptă, pică tot Guvernul. Pentru că rămâne fără miniştri. Interimarii şi-au exercitat activitatea în termenul prevăzut de Constituţie şi nu mai pot fi numiţi alţii. El trebuie să ceară Parlamentului acordul pentru noii miniştri. Dar dacă nu primeşte acordul, el rămâne fără miniştri, ceea ce duce la căderea Guvernului. El speculează!", a declarat Petre Lăzăroiu pentru DC NEWS.
"Preşedintele va trebui să cheme partidele la consultări şi să vină cu o propunere", a răspuns fostul judecător, întrebat ce se va întâmpla dacă noii miniştri nu vor fi acceptaţi de Parlament. De asemenea, acesta a spus că Florin Cîţu poate fi din nou alegerea preşedintelui. "Bineînţeles, acesta formează Guvernul şi dacă pică în Parlament, la revedere" a mai punctat acesta.
"Aşa este, are dreptate (n.r. Florin Cîțu). Suntem în procedura de remaniere şi aşa se întâmplă. La Constituţie scrie că preşedintele îi revocă şi numeşte pe unii membri ai Guvernului la propunerea premierului. Dacă prin această numire se schimbă compoziţia politică, preşedintele poate face asta doar după aprobarea Parlamentului. Deci nu este un vot de încredere dat primului ministru, niciun vot de învestitură, ci un vot de remaniere. Ceilalţi miniştri au primit deja vot de încredere de la Parlament.
Problema este că nu ştiu cum vor face cu votul - vor vota nominal sau lista cu cei 5? Riscul este următorul: dacă unul nu este pe placul Parlamentului, pică lista. Dacă e vot uninominal, mi se pare ciudat, pentru că nu am mai avut altfel de situaţii. Dar Guvernul nu cade! Am tot auzit spunându-se că nu i se va da votul şi pică Guvernul. Nu pică, pentru că este remaniere. Asta spune Constituţia", este, pe de altă parte, de părere Augustin Zegrean.
Fostul preşedinte CCR a explicat şi ce se întâmplă dacă Parlamentul nu este de acord cu propunerile premierului pentru ocuparea portofoliilor lăsate libere de cei de la USR-PLUS.
"Vine cu alta, până când Parlamentul se va hotărî să îl dea jos. Dar parlamentarii nu vor să îl schimbe, se tem de alegeri anticipate, deci vor vota orice. Aşa a fost de fiecare dată!
Interimatul nu poate dura mai mult de 45 de zile, dar poate să nu numească pe nimeni, rămâne ministerul fără ministru. Fiecare domeniu este asigurat de un secretar de stat. Eu sper să nu se ajungă acolo. Premierul are dreptate, dar nu ştie să motiveze! E ca şi cum la matematică ştii rezultatul, dar nu ştii cum să ajungi la el", a mai declarat Augustin Zegrean.
În concluzie, situația poate fi justificată și de partea, dar și împotriva premierului Florin Cîțu și, în cel din urmă, totul pare să țină de susținerea din Parlament.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu